Tizennégy demokráciapárti aktivistát és ellenzéki politikust ítéltek el Hongkongban

  • narancs.hu
  • 2024. május 30.

Külpol

Büntetésük három évtől életfogytiglani börtönig terjedhet.

Tizennégy hongkongi demokráciapárti aktivistát bűnösnek találtak, míg kettőt felmentettek csütörtökön „a felforgatásra irányuló szervezkedés és a kínai nemzetbiztonsági törvény megsértésének” vádjával indított perben – írja az MTI.

Az ellenzék elleni eddigi legnagyobb perben három évvel azután hoztak ítéletet, hogy a rendőrség 2021 januárjában egy hajnali razzia során őrizetbe vett 47 embert, akiket azzal gyanúsítottak, hogy az előző évben részt vettek egy nem hivatalos előválasztáson, ezzel „felforgatásra irányuló összeesküvést” követtek el. A per tavaly februárban kezdődött meg. Az eljárásban a 47 vádlott közül tizenhatan ártatlannak vallották magukat, míg a többiek nem tagadták az ellenük felhozott vádakat.

A tizenhatból csütörtökön tizennégy embert találtak bűnösnek, a bíróság szerint ítéletük kiszabására egy későbbi időpontban kerül sor, de börtönbüntetésük három évtől életfogytiglani börtönbüntetésig terjedhet.

A bírák ítéletüket összefoglalva azt írták, hogy ha a vádlottak sikerrel jártak volna, az „alkotmányos válságot okozott volna Hongkong számára”, és „a hongkongi kormány által a törvényeknek megfelelően ellátott feladatok és funkciók ellátásába való súlyos beavatkozáshoz, annak megzavarásához vagy aláásásához” vezetett volna.

Az elítéltek között van Leung Kwok-hung, Lam Cheuk-ting és Helena Wong korábbi képviselő is. A Pekingben 2020. június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is lépett nemzetbiztonsági törvényt Hongkongra szabottan dolgozták ki, válaszul a hónapokig tartó, időnként erőszakba torkolló demokráciapárti tüntetésekre. A jogszabály a „szakadár tevékenységet”, a „felforgatást”, a „terrorizmust”, valamint a „nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy más külső elemekkel való összejátszást” sorolja fel, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának.

A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet is szót emelt, attól tartva, hogy tovább gyengíti a hongkongi szabadságjogokat, jóllehet Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján ötven évre nagyfokú autonómiát ígért a korábban brit gyarmati uralom alatt álló Hongkongnak, amely 1997-ben került vissza Kínához.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.