Több ezren tüntettek Washingtonban, mert nem fogadják el, hogy Trump elveszítette a választást

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. november 15.

Külpol

Legalább 20 embert letartóztattak.

Több ezren tüntettek Donald Trump amerikai elnök mellett Washingtonban, a résztvevők vasárnapra virradóan összecsaptak az ellentüntetőkkel, legalább 20 embert letartóztattak.

A rendőrség közleménye szerint két rendőr megsebesült, és több fegyvert lefoglaltak.
A tüntetők egyebek közt a "Még négy év!" jelszót skandálták, ezzel utalva arra, hogy Donald Trumpot tekintik a november 3-i elnökválasztás győztesének.

A felszólalók közt volt a törvényhozás alsóházába bekerült Marjorie Taylor Greene republikánus üzletasszony is, aki arra buzdította az embereket, hogy vonuljanak a legfelsőbb bíróság elé.
A tüntetők egy része később átvonult a Fehér Házhoz vezető egyik, a Black Lives Matter mozgalomról elnevezett utcára, ahol összecsaptak a BLM itt gyülekező aktivistáival.

Több más városból is tüntetésekről érkeztek hírek, a Michigan állambeli Lansingben a felszólalók kétségüket fejezték ki Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek az államban elért választási győzelmével kapcsolatban. Tüntettek Arizonában is, ahol Biden szintén megelőzte Trumpot.

Trump továbbra sem ismeri el a vereséget: jogászai perkeresetet nyújtottak be Pennsylvaniában

Trump kampánytanácsadója szerint a csapat tagjainak meg sem fordul a fejében, hogy elismerjék, nem ők győztek. Mitch McConnell, az amerikai szövetségi szenátus republikánus többségének vezetője támogatja Donald Trump elnököt a választások vitatott eredményeit tisztázó jogi eljárások megindításában - ezt ő maga jelentette ki hétfőn a szenátusban mondott beszédében.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?