Feloszlatták az afgán választási bizottságot a tálibok

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. december 25.

Külpol

Az új kormánynak „pillanatnyilag” nincs rá szüksége.

Az Afganisztánt irányító tálibok feloszlatták a választási bizottságot, arra hivatkozva, hogy az új kormánynak "nincs szüksége" a testületre – jelentette be szombaton egy tálib szóvivő.

A választási bizottságot 2006-ban hozták létre Afganisztánban azzal a megbízatással, hogy szervezze meg és felügyelje a választásokat. Az elmúlt években a tálibok támadásaik során rendszeresen vették célba a testület tagjait.

A feloszlatott bizottság elnöke az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, a tálibok „elkapkodták” ezt a döntést, és ha a testület tényleg megszűnik létezni, akkor szerinte biztosan nem oldódnak meg soha Afganisztán problémái, mert nem lesznek többé választások.

A tálibok a héten megszüntették a választási panaszbizottság, illetve két minisztérium – a békeügyi és a parlamenti ügyekkel foglalkozó tárca – működését is.

„Pillanatnyilag nincs szükségünk arra, hogy ez a két minisztérium és ezek a bizottságok létezzenek és működjenek. Ha mégis szükség lenne rájuk, akkor az Iszlám Emirátus (ahogy a tálibok a saját kormányukat nevezik) majd helyreállítja őket” – közölte a szóvivő.

A tálib mozgalom augusztus közepén döntötte meg az Egyesült Államok és szövetségesei által támogatott afgán kormányt, miközben a külföldi csapatok éppen befejezték a kivonulást az országból.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk