Többen is bojkottálnák az eurócsoport budapesti ülését Orbán oroszbarát politikája miatt

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 29.

Külpol

Az Eurózóna pénzügyminisztereinek ülését szeptemberben tartanák Budapesten, de többen is jelezték, hogy nem kívánnak Magyarországra utazni. 

Szeptember 13-án lenne az Eurózóna pénzügyminisztereinek találkozója Budapesten, de a magyar kormány oroszbarát politikája miatt lehet, hogy nem tartják meg – írja a Politico

Az eurót használó országok pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport szóvivőjének közlése szerint a találkozó egyelőre még napirenden van, de a lap úgy tudja, intenzív megbeszélések zajlanak, ugyanis több miniszter is bojkottálni tervezi a megbeszélést

Az eurózóna pénzügyminiszterei havonta tartanak találkozókat, de évente kétszer az EU soros elnöki posztját betöltő országokban. Mivel július óta Magyarország tölti be ezt a posztot, így a találkozóra most Budapesten kerülne sor, de több pénzügyminiszter is jelezte már hogy nem kíván azon részt venni, ha Magyarországon lesz: többek között a német pénzügyminiszter Christian Lindner, valamint az észt, finn és litván kollégája is. 

Korábban az európai uniós tagországok külügyminisztereinek, valamint védelmi minisztereinek eredetileg Budapestre tervezett augusztus végi informális találkozóját is többen bojkottálni kívánták Orbán nyári "békemissziói", vagyis Vlagyimir Putyinnál és Hszi Csin-pingnél tett váratlan látogatásai miatt, így azt végül Brüsszelben tartják meg

A Politico információi szerint az Eurócsoport találkozójának budapesti megtartásáról a csoport vezetője, az ír Pascal Donohoe fog dönteni a jövő héten, várhatóan annak fényében, hogy milyen a hangulat Brüsszelben, és hányan kívánják bojkottálni az ülést. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Négy év után jutott eszébe a leköszönő fideszes polgármesternek, hogy többmilliós jubileumi jutalom jár neki

Dávid Zoltán orosházi városvezető jegyezte a saját maga jutalmazásáról szóló előterjesztést. Ráadásul úgy, hogy az négy évvel ezelőtt lett volna esedékes. Az ellenzék szerint mindez elévült, így törvénytelen. Néhány szakértő dodonai véleményére támaszkodva a fideszes többség persze megszavazta az előterjesztést.