Budapest helyett Brüsszelben rendezik meg az uniós külügyminiszterek találkozóját

  • narancs.hu
  • 2024. július 23.

Külpol

Josep Borrell szerint ez szimbolikus következménye Orbán „békemissziójának”.

Brüsszelben rendezik meg az európai uniós tagországok külügyminisztereinek, valamint védelmi minisztereinek eredetileg Budapestre tervezett augusztus végi informális találkozóját – jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn, a külügyminiszterek szokásos havi ülését követő sajtótájékoztatóján.

Az MTI tudósítása szerint Borrell az mondta, a döntést szimbolikus következménye annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a hónap elején uniós partnereinek jóváhagyása nélkül utazott el Moszkvába, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztetett az ukrajnai helyzetről.

Az Európai Unió minden tagországának joga van megválasztani külpolitikáját, azonban „lojálisan igazodnia kell a közös külpolitikai állásponthoz”

– fogalmazott Borrell, hozzátéve: az unió békét akar Ukrajnában, a tartós és igazságos békéhez azonban garantálni kell Ukrajna szuverenitását, és felelősségre kell vonni a háborús bűncselekmények elkövetőit. Szerinte az Ukrajna elleni orosz rakétatámadások, köztük a kijevi gyermekkórház elleni támadás azt bizonyítja, hogy Ukrajna légvédelmét meg kell erősíteni, az EU-tagországok többsége ezért fontolgatja az Ukrajnának küldendő támogatások növelését.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által ismertetett béketerv „az egyetlen béketerv, amelyet Brüsszelben elfogadnak”, „Oroszország az agresszor, Ukrajna pedig az áldozat, amely megvédi magát” – fogalmazott a külügyi főképviselő, majd kijelentette:

„Nem az EU, hanem Vlagyimir Putyin orosz elnök folytat háborúpárti politikát.”

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Josep Borrell már a hétfői ülést előtt visszaszólt a magyar kormánynak, szerinte ugyanis elfogadhatatlan, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azzal vádolja az EU-t, hogy a háborút pártolja. 

Borrell bejelentésével kapcsolatban a Telex emlékeztetett, A Tanács informális üléseit szokásosan a soros elnökség országában, azaz Magyarországon rendezik. Több tagállam miniszterei azonban bojkottálták ezt. Korábban Svédország, Finnország, Lengyelország és a három balti ország, Észtország, Lettország és Litvánia is bejelentette, hogy kihagyják az informális találkozókat Magyarország féléves elnöksége alatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk