Orbán „békemissziója” meglepte az Európai Uniót

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. július 5.

Külpol

Von der Leyen és Borell is reagált a magyar miniszterelnök moszkvai útjára.

Orbán Viktor miniszterelnök nem sokkal dél előtt megérkezett Moszkvába, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Bár azt, hogy kijevi látogatása után néhány nappal oda készül, csütörtökön már lehetett tudni, szokásos péntek reggeli rádióinterjújában egy szóval sem említette, hová indul a stúdióból.

A Magyar Távirati Iroda a békemisszió kifejezést használta a kormányfő oroszországi útjával kapcsolatban. Ezt lehet olvasni a kormányfő Facebook-posztjában is, amelyen feltűnik a soros EU-elnökség logója:

Ez azért érdekes, mert a rádióinterjúban a miniszterelnök arról beszélt, a soros elnökség nem jogosítja fel arra, hogy mások nevében tárgyaljon, és neki nincs is szüksége ilyen felhatalmazásra.

A hvg.hu arra emlékeztet, hogy amikor Orbán utoljára úgynevezett békemisszión járt Moszkvában, három héttel később az oroszok megtámadták Ukrajnát.

A magyar kormányfő moszkvai látogatása meglepetést keltett az Európai Unióban. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen azt írta az X-en, hogy az orosz elnököt nem lehet megbékíteni, és az Ukrajna számára igazságos és tartós békéhez csak az egység és a határozott fellépés vezethet el. 

Josep Borell, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hivatalos közleményben reagált Orbán útjára. Az uniós főképviselő tisztázta: Magyarország jelenleg uniós tagállamként december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez azonban nem vonja maga után az unió külső képviseletét, amely állam-, illetve kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének felelőssége. Orbán Viktor pedig nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson.

Borell emlékeztetett: az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos uniós álláspontot a tagállami vezetőkből álló Európai Tanács számos következtetése tükrözi. Ez az álláspont kizárja az EU és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti hivatalos kapcsolatfelvételt. A magyar miniszterelnök tehát semmilyen formában nem képviseli az EU-t. A magyar kormányfő moszkvai látogatására kizárólag a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatok keretében kerül sor. Azt is szóba hozta Borell, hogy Putyin elnök ellen elfogatóparancsot adott ki a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt, és mert szerepe van abban, hogy gyermekeket Ukrajnából Oroszországba deportáltak.

Szvetlana Zsurova, az orosz Duma külügyi bizottságának alelnöke jó jelnek minősítette a magyar miniszterelnök útját. 

 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába érkezik 2024. július 5-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Amikor már unod, de akkor sem tudod letenni

  • Domsa Zsófia

Irodalmi kentaurnak nevezte megjelenésekor Knausgård önéletírásának ötödik kötetét, az Álmokat, és egyúttal az író körül dúló hype nyomába eredt. Idézzük fel a recenziót az Ásatás sorozatban.