Törvénnyel vetne véget a politikusok hazudozásának Wales

  • narancs.hu
  • 2024. július 3.

Külpol

A kormány szerint a szándékos félrevezetés óriási veszélyt jelent a demokráciára.

A walesi (amúgy munkáspárti) kormány törvénybe foglalná a politikusok hazudozásainak tiltását – írja a Guardian. A törvény vitáját kedden tartották az ország parlamentjében, Mick Antoniw, a kormány főtanácsosa kijelentette, hogy a jogszabályt a két év múlva esedékes következő walesi választások előtt vezetnék be.

 
Wales miniszterelnöke, Vaughan Gething és és Mick Antoniw
Wikimedia Commons
 

„A walesi kormány 2026 előtt törvényt fog előterjeszteni a szándékos megtévesztésben bűnösnek talált tagok és jelöltek kizárásáról független bírósági eljárás keretében” – mondta.

A törvény részleteit még nem dolgozták ki, de Antoniw együttműködést kért a pártoktól. Szerintük történelmi is lehet ez, hiszen leküzdheti azt a fenyegetst, amit a politikai hazugság jelent a demokráciára.

A keddi vita alatt során Alun Davies, a Munkáspárt képviselője azzal vádolta meg a walesi toryk vezetőjét, Andrew RT Daviest, hogy kedden korábban „szándékos hazugságot” tett közzé az X-en, miszerint a Munkáspárt havi 1600 fontot akar fizetni az illegális bevándorlóknak. Davies ezzel a példával illusztrálta, hogy az ilyen hazugságok akadályozzák meg a valódi politikai vitát.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk