Tanulás háborúban – hogy zajlik az oktatás az ukrán frontvonalnál?

Külpol

Úgy folyik az oktatás Ukrajnában, ahogyan az a covid alatt kialakult. Azzal a lényegi különbséggel, hogy sokkal kevesebb a gyerek és az oroszok módszeresen bombázzák az iskolákat.

Harmincegy településről evakuálják a gyerekes családokat Herszon megyében a megyei védelmi tanács döntése szerint – ezzel együtt a kijárási tilalom este kilenc helyett már nyolckor érvénybe lép és tart reggel hatig. Mivel a településeket folyamatosan ágyúzzák a Dnyipro túlsó partjáról az oroszok, a gyerekek nincsenek biztonságban. A kicsiket a szülőkkel együtt evakuálják, ennek menetéről folyamatosan tájékoztatják a családokat. Az érintett folyómenti szakasz – Herszon várostól Oszokoriv településig – hozzávetőleg 140 kilométer hosszú.

Az oktatást ez nem befolyásolja majd érdemben, a gyerekek ugyanis online kezdték meg az idei tanévet a megyében. Ukrajnában alapvetően vegyes oktatással indult a tanév, de az egyes iskolák ettől eltérően is működhetnek. Herszon megyében online oktatás folyik, a szomszédos Mikolajivban pedig vegyes, azaz az online mellett jelenléti oktatás is működik, itt ugyanis nem támad intenzíven az orosz hadsereg. Itt már a kijárási tilalom is jóval enyhébb, este tizenegykor kapcsolják csak le a közvilágítást.

Értelemszerűen ott működhet jelenléti oktatás, ahol van óvóhely is. Így légiriadó esetén a gyerekek és a tanárok is gyorsan biztonságos helyre tudnak vonulni. Ezeket az iskolai óvóhelyeket ugyanakkor nemcsak a gyerekek és tanáraik használhatják, hanem bárki, aki a környéken él.

 
Egy iskolai bunker 
Fotó: Sióréti Gábor
 

A covidnak is volt előnye, mondta a Narancsnak több herszoni tanár. Most ugyanúgy folyik az oktatás, mint akkor, ebben nincs nagy különbség: a Google Classroomon minden megoldható, az eszközök pedig rendelkezésre állnak. Persze nem megy minden tökéletesen, a kis településeken jóval nehezebb elérni, hogy a gyerekek bekapcsolódjanak a tanulásba és a szülőket sem lehet minden esetben hatékonyan motiválni. Ezek a gondok már 2020-ban is ismertek voltak, van ami nem változik.

De van, ami jelentős mértékben más, mint a covid idején. Az idén sokkal kevesebb gyerek vesz részt az oktatásban, a Unicef adatai szerint a gyerekek harmada. Herszon városában a 6. számú Gimnáziumban például csak két elsős osztály tudta megkezdeni a tanévet, korábban rendre öt-hat osztállyal indult a szeptember.

 
Szétlőtt tanterem Herszonban
Fotó: Sióréti Gábor
 

Az iskolát súlyos találat érte, a tető beszakadt, jelenleg a felújítás folyik. Egyelőre a tető megerősítésén dolgoznak.

Az orosz hadsereg Herszonban és a környező megyékben is főként az iskolákat, lakóingatlanokat bombázza, meglehetős sikerekkel.

Augusztus végéig több mint 1300 iskolát romboltak le az egész országban a háború kitörése óta.

A gyerekek számára talán az a legfájóbb, hogy nem nagyon találkoznak egymással. Egyedül tanulnak, egyedül vannak otthon, nincsenek közös rendezvények, nagyon nehéz közösségépítő programokat szervezni. Egyelőre nem is látszik, hogy ebben bármi változást lehetne elérni.

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk