Trianonnal kapcsolatban a románok hallani sem akarnak a párbeszédről

  • narancs.hu
  • 2018. január 11.

Külpol

A román elit szerint ez nem lenne jó üzenet a világ felé.

„Romániától nyugatra egyesek azt javasolják, hogy szervezzünk tanácskozást a centenárium alapjairól és előzményeiről, december elsejéről és a trianoni békeszerződésről. Klasszikus stratégia: nyissunk hivatalos vitát, amivel azt üzenjük a világnak, hogy itt létezik egy megoldandó probléma” – írja csütörtöki állásfoglalásában a Román Akadémia.

Az MTI beszámolója szerint a románok ezzel azt kívánják hangsúlyozni, hogy nekik nincsen problémájuk az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozattal, melynek értelmében a Román Királyság és Erdély egyesült, illetve a trianoni békeszerződésről sem szeretnének párbeszédet nyitni. A szövegben kitérnek arra is, hogy nekik sem a szomszédos országokkal, sem pedig a mai Románia területén élő kisebbségekkel sincs gondjuk, ezért azt javasolják Bukarestnek, hogy ne bocsátkozzon vitába a magyarokkal.

A Román Akadémia tagjai úgy látják, hogy a Trianonnal vagy az 1918-as nyilatkozattal kapcsolatban érkező párbeszédfelhívások nem egészen hitelesek. Különösen nehezményezik azt, hogy olyanok akarnak erről vitát nyitni, akik nyíltan hirdetik az illiberalizmust, és rendszeresen kérdőjelezik meg az EU működési szabályait. „Nem hirdetheted a liberalizmust Bukarestben, miközben Moszkvában vagy Budapesten illiberális vagy” – idéz az MTI a mai állásfoglalásból.

Továbbá a román tudományos elit azt is leszögezni igyekszik, hogy szerintük Romániában nincsenek etnikai feszültségek, és azt szeretnék, hogy a román centenáriumot közösen ünnepeljék meg a magyarokkal a legmagasabb politikai és diplomáciai szinten, ezzel bizonyítva, hogy minden rendben van a két ország között. Valószínűleg ebből nem lesz semmi, hiszen ezt elég nehéz lenne Orbánnak lenyomnia a határon túli szavazói torkán.

 

Neked ajánljuk