Trump FBI-nyomozást kért főbírójelöltjével szemben

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 29.

Külpol

Az FBI ügynökeinek egy hete van kideríteni, igazak-e Brett Kavanaugh fiatalkori szexuális visszaéléseiről szóló vádak.

Donald Trump pénteki közleményében arról tájékoztatott, hogy a szenátus igazságügyi bizottságának kérésére újabb vizsgálatra utasította az FBI-t, hogy naprakész információkkal rendelkezzenek a főbírójelöltről. Trump hangsúlyozta, hogy a pótvizsgálatnak korlátozott mértékűnek kell lennie, és kevesebb mint egy hét alatt le kell bonyolítani.

A Fehér Ház eddig azon az állásponton volt, hogy új FBI-vizsgálatra nincs szükség, mert a főbírójelöltet már átvilágították.

Azonban Brett Kavanaught több nő is szexuális zaklatással vádolta meg az elmúlt napokban. Egyiküket, az 51 éves Christine Blasey Ford pszichológusprofesszort csütörtökön hallgatta meg a szenátus igazságügyi bizottsága, és ugyanaznap Kavanaugh is a testület elé állt. A szenátusi meghallgatások kilenc órán át tartottak. Ford egy 1982-es esetről beszélt, és azt állította, hogy Brett Kavanaugh és egyik barátja részegen betuszkolta őt egy szobába, ahol Kavanaugh megpróbálta levetkőztetni és megerőszakolni, betapasztotta a száját. A főbírójelölt azonban ártatlannak mondta magát, többször és határozottan tagadta a vádakat.

Az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága csekély támogató többséggel a szenátus egésze elé küldte az ügyet, és tudatta, arra kéri Trumpot, hogy az FBI-nál kezdeményezzen az ügy hátterét feltáró pótlólagos vizsgálatot, amelyet legkésőbb október 5-ig le kell bonyolítani.

Ezt eddig is követelték a bizottság demokrata szenátorai, de a republikánusok mereven elzárkóztak előle. Azután fordult a kocka, hogy Jeff Flake arizonai republikánus szenátor az utolsó percben gyakorlatilag a demokraták álláspontjára helyezkedett, és úgy foglalt állást, hogy a végleges szenátusi szavazás előtt le kell folytatni a tényfeltáró vizsgálatot az FBI-nál, amire azonban csak Trump adhatott utasítást. A szenátusi republikánus vezetői beleegyeztek ebbe, és a vizsgálat végéig elhalasztották a végleges szavazást.

Trump bejelentése után Kavanaugh a Fehér Ház által kiadott közleményben tudatta, hogy továbbra is együttműködő lesz. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy jelölési folyamata során az FBI már kihallgatta.

Késhegyre menő vita, botrányok, politikai játszmák Trump jelöltje körül

Brett Kavanaugh, az amerikai elnök legfelső bírósági jelöltjének meghallgatása lassan hetek óta az amerikai nyilvánosság központi témája.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?