Túl drágán vásároltak kínai lélegeztetőgépeket, börtönbüntetésre ítélték a miniszterelnököt

  • narancs.hu
  • 2023. április 5.

Külpol

Bosznia-Hercegovinában.

Első fokon négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy boszniai bíróság Fadil Novalicot, Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a miniszterelnökét, valamint két társát, mert a koronavírus-járvány ideje alatt gyanúsan magas összegekért vásároltak kínai lélegeztetőgépeket – közölte az MTI a Klix.ba boszniai hírportál értesüléseire hivatkozva.

A vád szerint egy gyümölcsfeldolgozó vállalat közvetlen megbízást kapott a lélegeztetőgépek beszerzésére, a szerződést pedig a polgári védelmi igazgatóság vezetője írta alá.

A száz lélegeztetőgép megvásárlására a gyümölcsfeldolgozó körülbelül ötmillió eurót (1,89 milliárd forint), védőfelszerelés vásárlására pedig további másfél millió eurót (565,7 millió forint) kapott az államtól.

Fadil Novalicot hivatali visszaélés vádjában találták bűnösnek, míg Fikret Hodzicnak, a gyümölcsfeldolgozó vállalat vezetőjének öt évet, Fahrudin Solaknak, a polgári védelmi igazgatóság vezetőjének pedig hat évet kell börtönben töltenie csalás és pénzmosás miatt.

A nyomozás azt követően indult el még 2020-ban, hogy kiszivárgott, a lélegeztetőgépeket egy nem orvosi műszerek beszerzésével foglalkozó vállalaton keresztül szerezték be Kínából. Az ügyészség ezt követően megállapította, hogy a vásárolt lélegeztetőgépek a koronavírussal fertőzöttek legalapvetőbb ellátásának biztosítására sem alkalmasak. A vádlottak a kétéves eljárás alatt végig ártatlannak vallották magukat, és azt állították, csak a közjó érdekében cselekedtek. Fadil Novalic ügyvédje bejelentette: fellebbeznek az ítélet ellen.

Az üggyel kapcsolatban a hvg.hu emlékeztetett, Magyarországra is több lélegeztetőgép érkezett a koronavírus-járvány első hullámában Kínából. Orbán Viktor miniszterelnök a külügyminisztérium által megbízott cégekre „portyázókként” és „fürkészekként” hivatkozott, azonban mint kiderült, a külügy magasan áron felül szerezte be a lélegeztetőgépeket.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gulyás Gergely: A KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal

  • narancs.hu

Erről a miniszter a kormányinfón beszélt, ahol a kommunista rémuralomhoz és a Rákosi-korszakhoz hasonlította az Európai Unió Bírósága ítéletét, melynek értelmében 200 millió euróra büntették hazánkat, mivel nem tartota be a bíróság egy korábbi, menekültügyben hozott ítéletét.