„Veletek vagyunk” – A kurd áldozatok mellett álltak ki a tüntetők, amíg Erdoğan Orbánnal bájolgott

  • BM
  • 2019. november 7.

Külpol

Karácsony Gergely, Baranyi Krisztina és Nagy Blanka is kifejezte nemtetszését.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök Budapestre látogatott, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon. A látogatásra időzítve több tüntetést is szerveztek a magyar fővárosban, illetve számos ellenzéki politikus kifejtette ellenérzését, azzal kapcsolatban, hogy Törökország csapatai bevonultak Szíriába.

Magyarországon a törököket gúnyolni elfogadhatatlan - így hízelgett Orbán Erdogannak

Bejelentéssel készül a magyar miniszterelnök és a török elnök. Egy éven belül másodszor tárgyalnak. „A magyarok szerint a török egy nagy nemzet. Mi is egy ősi, történelmi nemzet vagyunk. Tisztelnünk kell egymást, és ennek megfelelően kell viselkednünk. Mi mindig meg fogjuk adni a tiszteletet Törökországnak, vagy kompenzáljuk őket, ha nem így történik.

A Mérce közvetítéséből kiderült, hogy a Demoktarikus Koalíció szóvivője, Barkóczi Balázs szégyenletesnek tartja, hogy Putyin után Erdogan is Budapestre látogatott, a párt azoknak az ártatlan kurdok képeivel tüntetett, akik a török offenzíva elszenvedői.

A Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX is hasonlóan tett. „Gyerekgyilkos Erdoğan” feliratú táblákkal hívták fel a figyelmet a török elnök aggályos politikájára. Közben a Gül Baba türbéjének falára felírták, hogy „Erdoğan háborús bűnös”.

false

 

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

 

A tüntetők délután kettőkor az Oktogonnál gyülekeztek, hogy később a Széll Kálmán tér felé vonuljanak. A rendőrség közben legtöbb számos útvonalat lezárt, így nehezítette meg ezzel az egyet nem értők demonstrációját. Ettől függetlenül a tömeg többezresre duzzadt: a Nyugati pályaudvart érintve, a Margit hídon áthaladva jutottak el a Széll Kálmán térre.

false

 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

Közben a rendőrök kiemeltek egy férfit a tömegből, megmotozták, majd elvitték a helyszínről. Magyarázatot nem adtak a cselekményükre. A tüntetők a Margit hídnál kifeszítettek egy kurd zászlót, továbbá Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere is kitűzött egyet a hivatala ablakára.

A Széll Kálmán tér megtelt tüntetőkkel, beszédek hangoztak el, többek között Nagy Blanka diákaktivistától is, aki azt mondta: „egy igazi vezetőt nem hívnak Erdoğannak, Trumpnak, Putyinnak, de még Orbán Viktornak sem”. Az Index is beszámolt a tüntetésről: három nő véres lepedőkön feküdt a téren, közben két tucat rendőr jelent meg a helyszínen.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is bejelentkezett: „véres kezű háborús bűnösökkel barátkozik a kormány” – fogalmazott.

A tüntetés még mindig zajlik, jelenleg a Bimbó úton haladnak felfelé. „Gyilkosok! Gyilkosok!” – skandálják a demonstrálók. Ezzel párhuzamosan este 6 órára gyertyagyújtást szerveztek a török nagykövetség előtt.

Figyelmébe ajánljuk