Türkmenisztán tesz a járványra és újraindította a fociszezont

  • narancs.hu
  • 2020. április 20.

Külpol

Mert ezt követelte a szurkolók hada.

Egy hónapig bírta Türkmenisztán foci nélkül: április 19-án több száz szurkoló gyűlt össze a a türkmén főváros Ashgabat stadionjában - számol be az RFE/RL.

Türkmenisztán papíron egyetlen koronavírusos esetet sem tart nyilván, ennek ellenére március 20-án a kormány lezárta a fővárost anélkül, hogy ezt a lépést indokolta volna hivatalos úton vagy az állami médiában. A sportminiszter szerint a fociszezon újraindítását a "szurkolók hada" követelte, de a játékosok is örülnek neki.

A RFL/RL hírdásai szerint Türkmenisztánban civil ruhás ügynökök egyszerűen szétkergetik azokat az embereket, akik közterületen a pandémiáról beszélnek.

Bár a közép-ázsiai posztszovjet diktatúrában úgy tesznek, mintha nem lenne világjárvány és a pandémia nem érintené az országot, a földgázban gazdag ország lezárta a határait és légi közlekedést is betiltotta.

(Nyitóképünkön a türkmén államfő egy 2014-es budapesti látogatásán koszorúz a Hősök terén. Fotó: MTI/Soós Lajos)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?