Tűz alá vették a zaporizzsjai erőművet

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. november 20.

Külpol

A háttérsugárzás szintje normális, de nem tudni, ki lőtt.

Kétszer is tűz alá került vasárnap délelőtt a zaporizzsjai atomerőmű, összesen 14 lövedéket lőttek ki a létesítményre, amelyek közül kettő eltalálta az erőművet tápláló távvezetéket. A keletkezett károkat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és a Roszatom szakértői mérik fel. A háttérsugárzás normál szinten van.

A támadás ténye biztos, de hogy ki felelős érte, az egyelőre nem tisztázott. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint a támadást az ukrán hadsereg követte el, ennek azonban ellentmond az atomerőmű ukrán üzemeltetőjének, az Energoatomnak a Telegramon közzé tett nyilatkozata. E szerint a megrongált berendezések listája azt jelzi, hogy a támadók azt tették tönkre, amit kellett: az 5. és 6. reaktorblokk újraindításához szükséges infrastruktúrát, amely segíthette volna az ország energiatermelésének helyreállítását.

Nem ez az első eset, hogy az orosz hadsereg azzal vádolja az ukrán erőket, hogy saját erőművük ellen indítanak támadást. Miközben Zaporizzsja város Ukrajna kezén van, a tőle több mint száz kilométerre lévő erőmű az oroszoké.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk