Ugorhat az amerikai vízummentességünk, ha a kormány nem javít a helyzeten

  • narancs.hu
  • 2018. május 10.

Külpol

A Department of Homeland Security (DHS), vagyis az amerikai belbiztonsági minisztérium komoly biztonsági hiányosságokat talált a magyar határőrizeti rendszerben – olvashatjuk a Direkt36-os Pethő András és a Washington Post munkatársa, John Hudson cikkében, amely a 444-en jelent meg.

false

Az amerikaiak azután léptek, hogy tavaly egy férfi Magyarországról az USA-ba akart utazni, de mint az az Interpol adatbázisából kiderült, a férfit útlevélcsalás miatt keresték a hatóságok, a magyar papírokat is csalással szerezte. A magyar hatóságokkal való konzultációból az amerikaik számára kiderült, hogy egyáltalán nem elszigetelt esetről van szó, közel 700 külföldi szerzett csalással magyar útlevelet. Mivel hazánk 2008 óta része az amerikai vízummentességi programnak, a csalók könnyűszerrel eljuthattak az Egyesült Államokba is. És el is jutottak: a 700 csalással szerzett útlevél birtokosa közül legalább 65-en be is jutottak az USA-ba, és tavalyi októberben 30-an még biztosan ott is tartózkodtak.

A fentiek miatt az amerikai kormány  tavaly októberben ideiglenesre változtatta Magyarország státuszát a vízummentességi programban, áprilisban pedig a DHS emberei Budapesten jártak és közölték a magyar kormánnyal: ha nem oldják meg a problémát, Magyarország ki fog kerülni a vízummentességi programból.

Figyelmébe ajánljuk