Nem kell sok, és Iránnak atombombája lehet

  • narancs.hu
  • 2018. május 9.

Külpol

Bár tárgyalnak európai partnereikkel, Kínával és Oroszországgal, ha nem tetszik nekik az újabb alku, gyors urándúsításba kezdenek.

Miután Donald Trump a várakozásoknak megfelelően kedd esti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államok felmondja az iráni atomalkut és visszaállítja a szankciókat, rögvest határozatot írt alá döntéséről.

Ezt követően az iráni elnök, Hasszán Rohani azonnal reagált: kimért hangvételű válaszában pszichológiai hadviselésnek nevezte Trump húzását. Az iráni elnök azt is hozzátette, ez egy olyan háború, amit az USA nem tud megnyerni. De arról is beszélt, az Egyesült Államok sosem tartotta be nemzetközi kötelességeit, úgy fogalmazott, sajnálja az amerikai állampolgárokat. Közölte, hogy országa az atommegállapodásról egyeztetni fog európai partnereivel, Kínával és Oroszországgal, viszont ha az eredmény nem megfelelő, akkor felgyorsítják az urándúsítást, ami a nukleáris fegyver előállításához szükséges.

Ali Hámenei, Irán legfelsőbb vezetője szerdán újságírók előtt azt mondta, ekkora őrültséget nem lehet csinálni. A vezető szerint Trump legalább tízszer hazudott beszédében, amelyben megfenyegette az iráni népet és a teokratikus kormányt is.

Figyelmébe ajánljuk