Úgy tűnik, Orbán Viktor hamarosan Kijivbe utazhat

  • narancs.hu
  • 2023. március 5.

Külpol

Szijjártó szerint „most a technikai részleteket kell tisztázni”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Orbán Viktor esetleges kijivi látogatásával kapcsolatban az MTI beszámolója szerint az N1 horvát hírtelevízió műsorában elmondta, már a technikai részletek tisztázásánál tartanak.

Szijjártó Pétert a horvát televízió műsorában többek között arról is kérdezték, hogy a magyar miniszterelnök tesz-e látogatást Kijivben. A magyar diplomácia vezetője erre válaszolva azt mondta:

kaptak meghívást és most a technikai részleteket kell tisztázni a látogatás előkészítésével kapcsolatban.

Szijjártó hozzátette, amint azt látják, hogy minden előfeltétel adott, akkor a látogatásra is sor kerülhet.

Ihor Zsovka, Zelenszkij hivatalának vezetőhelyettese még februárban nyilatkozta a Szabad Európa ukrajnai kiadásának, hogy „Ukrajna elnöke többször is meghívta Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy jöjjön Kijivbe, üljenek asztalhoz, és beszéljenek azokról a kérdésekről, amik Magyarországot érintik.” Nem sokkal korábban Zelenszkij személyesen hívta meg Orbánt az ukrán fővárosba, méghozzá brüsszeli kézfogásukat követően.

A külügyminiszter a műsorban arról is beszélt, mivel Magyarország nem részese a konfliktusnak, nem a magyar kormány dolga, hogy megmondja, mi történik a tűzszünet után. Ugyanakkor a területi integritást és a szuverenitást tiszteletben kell tartani – jelentette ki Szijjártó Péter, hozzátéve: az is egyértelmű „ki támadott meg kit”, Magyarország pedigf elítéli a háborúért Oroszországot.

Szijjártó a műsorban megerősítette, hogy a magyar kormány támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását és szerinte az Országgyűlés is ratifikálni fogja azt. Az erről szóló javaslatot már benyújtották a parlamentnek és a miniszterelnök is arra kérte a kormánypárti frakciókat, hogy támogassák ezt a javaslatot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk