Új-Zéland fokozatosan enyhítené a korlátozásokat

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. április 20.

Külpol

De a túl gyors nyitástól óva intenek.

Új-Zéland a jövő héttől enyhíthet az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) miatt több mint egy hónapja életbe léptetett korlátozásokon - jelentette be hétfőn Jacinda Ardern, az ország miniszterelnöke újságíróknak.

Új-Zéland jelenleg a legszigorúbb a korlátozások tekintetében világszerte, a bejelentés szerint viszont április 27-től kezdik az enyhítést, majd két hét múlva újabb enyhítéseket vezetnek be.

Ardern kiemelte: a túl korai enyhítések nagyon károsak lennének. Úgy vélte, minél tovább tart a karantén, annál valószínűbb, hogy a feloldása után nem kell újra bevezetni.

Az enyhítések arra lesznek jók, hogy újrainduljon az építőipar és az erdészet, de a társadalmi korlátozásokon még nem lazítanak. A kereskedelem továbbra is online és telefonos formában működik majd, az iskolás csak részben nyithatnak ki, a bejárás nem lesz kötelező.

Esküvőket és temetéseket is lehet majd újra tartani, de maximum  tíz fő részvételével.

A bejelentés után az új-zélandi dollár árfolyama körülbelül fél százalékot emelkedett.

Az 5 millió lakosú Új-Zélandnak egyébkét a járványra adott gyors válasszal sikerült ellenőrzése alatt tartania a terjedést. Hétfőn csak 9 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel az igazoltan fertőzöttek száma 1440. Az elmúlt 24 órában nem jelentettek újabb halálesetet, a járványban így eddig 12-en haltak meg. Új-Zéland egyike azon országoknak, ahol a 100 000 emberre jutó legkevesebb fertőzést regisztrálták. Az egy főre jutó szűrések száma viszont is igen magas: már több mint 85 000 embert teszteltek.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?