Új-Zélandon elhalasztják a parlamenti választásokat a koronavírus miatt

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 17.

Külpol

Jacinda Ardern miniszterelnök közölte, figyelembe vette a várható részvételi arányt és a választókkal szembeni igazságosságot is. A cél az, hogy Új-Zéland ismét vírusmentes legyen.

Új-Zélandon a kormány egy hónappal elhalasztotta a parlamenti választásokat a koronavírus-járvány második hullámának kitörése miatt – jelentette be Jacinda Ardern miniszterelnök hétfőn.

A voksolást eredetileg szeptember 19-én tartották volna meg, helyette október 17-én lesz.

Noha a választási bizottságnak az volt a véleménye, hogy a választásokat biztonságosan meg lehet tartani az eredeti időpontban, Ardern a hétfői sajtótájékoztatóján közölte, figyelembe vette a várható részvételi arányt és a választókkal szembeni igazságosságot is.

Bár a mindenkori kormányfő joga meghatározni egy időintervallumon belül, hogy mikor legyen a voksolás – most november 21-éig bármikor megtartható –, Ardern a döntés előtt konzultált a többi pártvezetővel. Hozzátette, hogy többször nem fogják elhalasztani a voksolást.

A közvélemény-kutatási eredmények alapján Ardernt várhatóan újraválasztják.

A parlamenti voksolással egy időben népszavazást tartanak az országban az eutanázia és a marihuána legalizálásáról.

Pénteken hosszabbították meg a legnagyobb város, Auckland vesztegzárát a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt. Ardern akkor azt mondta, hogy a karantén még legalább 12 napig tart, és a cél az, hogy Új-Zéland ismét vírusmentes legyen.

Neked ajánljuk