Újabb embert ítéltek halálra Iránban

Külpol

Amiért részt vett az országban tavaly szeptember óta zajló tüntetések egyikén. A férfit azzal vádolták, hogy "Isten ellen harcolt".

Halálos ítéletet szabtak ki egy férfira Iránban, amiért részt vett az országban tavaly szeptember óta zajló tüntetések egyikén.

A demonstrációk kezdete óta több mint 20 embert ítéltek halálra – közölte az iráni legfelsőbb bíróság.

A vád szerint az elítélt tüzet nyitott a rendvédelmi erők egységére, majd felgyújtott egy kormányépületet. A férfit azzal vádolták, hogy "Isten ellen harcolt", ami az iráni jog szerinti egyik legsúlyosabb bűncselekmény.

Az országban szeptember óta két embert végeztek ki a tüntetéseken való részvétel miatt. Az emberi jogi aktivista csoportok szerint eddig több mint ötszáz ember vesztette életét a tüntetéseken.

Iránban a 22 éves kurd Mahsa Amini halálát követően robbant ki országos tiltakozás. Aminit azért vette őrizetbe az iráni erkölcsrendészet, mert nem az előírásoknak megfelelően viseltea kötelező muszlim kendőt. Fogva tartása alatt kómába esett és szeptember 13-án meghalt.

Az iráni hatóságok a tüntetésekkel kapcsolatban többször kijelentették, hogy "az utóbbi hónapokban lezajlott zavargásokat nyugati titkosszolgálatok bátorítják azzal a céllal, hogy polgárháborút robbantsanak ki Iránban".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk