Újabb hét év börtönbüntetésre ítélték Aung Szan Szú Kjít

Külpol

Ezzel lezárult a volt vezető ellen folyó utolsó eljárás is. Összesen legalább 26 éves büntetést szabtak ki rá.

Újabb hét év börtönbüntetést kapott pénteken Mianmarban a hatalomból katonai puccsal eltávolított, Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji – közölte egy, a perét ismerő forrás. Ezzel lezárult a volt vezető ellen folyó utolsó eljárás is – írja az MTI.

Mianmar egyik bírósága zárt ajtók mögött tartott ülésén öt korrupciós vádpontban találta bűnösnek Szú Kjit: ezek egy helikopter bérlésével és használatával kapcsolatos bűncselekményekre vonatkoznak, melyeket Mianmar vezetőjeként követett el – tette hozzá a neve elhallgatásához ragaszkodó forrás.

A pénteki ítélet hozzáadódik a tavaly december óta kiszabott, összesen legalább 26 éves büntetésekhez.

A kormányzó junta szóvivőjét az ügyben nem lehetett elérni.

A volt vezetőt az elmúlt 13 hónapban már számos "bűncselekmény" miatt elítélték. Ő maga abszurdnak nevezte a vádakat. Szerepelt közöttük a Covid-19 korlátozások megszegése kampányolás közben, rádióberendezések illegális birtoklása, uszítás, államtitok megsértése és az ország választási bizottsága befolyásolásának kísérlete.

A junta ragaszkodik ahhoz, hogy a vádak jogszerűek, és szerinte Szú Kji, akit a fővárosban, Najpjidóban egy börtön melléképületében tartanak fogva, egy független bíróság által lefolytatott, megfelelő eljárást kapott.

Szú Kji, aki több évtizedes mianmari demokráciakampányáért kapott Nobel-békedíjat, politikai életének nagy részét fogságban töltötte a katonai kormányok alatt.

Több nyugati ország bírálta a pereket, melyek célja szerintük a volt mianmari vezető lejáratása, és annak megakadályozása, hogy visszatérjen a hatalomba.

Szú Kji 2015-től öt éven át vezette Mianmart, miután az országban véget ért a hadsereg 49 éves uralma. A katonaság azonban tavaly év elején puccsal visszaszerezte a hatalmat, és megakadályozta, hogy Szú Kji kormánya megkezdje második ciklusát. A hadsereg azzal az indokkal távolította el Szú Kji kormányát a hatalomból, hogy nem foglalkozott a 2020-as választások állítólagos szabálytalanságaival. A választásokat Szú Kji pártja elsöprő fölénnyel nyerte meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk