Videókapcsolaton keresztül tárgyal pénteken Putyin és Hszi

  • narancs.hu
  • 2022. december 30.

Külpol

Az ukrajnai háború egyre nagyobb próba elé állítja az orosz-kínai kapcsolatokat.

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping a két ország kapcsolatairól tárgyal ma, illetve megosztják egymással nézeteiket különböző regionális kérdésekről és a stratégiai partnerségi viszonyról is – jelentette be Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője a CNN tudósítása szerint.

A két ország egyre szorosabbra fűzte kapcsolatait az elmúlt évek során, olyannyira, hogy néhány héttel az ukrajnai háború kitörését megelőzően a két vezető bejelentette, hogy Oroszország és Kína korlátlan partneri viszonyba lépett egymással.

Ezt követően Kína nem volt hajlandó elítélni az orosz agressziót, és amikor megszólalt az ukrajnai háború kérdéséről, igyekezett a háborúért való felelősséget a NATO-ra áthárítani. Az orosz támadás óta eltelt 10 hónap alatt azonban sok minden megváltozott a világban. Szakértők szerint ez hatással lehet a két ország kapcsolatára is, hisz'

az elvárt, villámháborús győzelem helyett Moszkva a katonai kudarcai következtében egy elhúzódó konfliktussal kénytelen szembenézni, miközben Peking érdekeit leginkább a béke szolgálná.

Már csak azért is, mert a távol-keleti nagyhatalom egyre inkább izolálódik az orosz szövetség hatására, amit a CNN szerint jól mutat, hogy az indiai miniszterelnök is elkezdett (óvatosan) kihátrálni az oroszok mögül.

A lap megjegyzi, Kína türelmetlenségét jelzi, hogy már a legutóbbi, szeptemberi személyes Putyin-Hszi találkozót követően is az orosz elnök kénytelen volt elismerni, hogy Pekingnek "kérdései és fenntartásai" vannak az invázióval kapcsolatban.

Szakértők szerint mindezt a kínai belpolitikai változások csak fokozták, hisz' a zéró tolerancián alapuló járványügyi intézkedésekkel szemben kirobbant tiltakozások láthatóan aláásták Hszi hazai támogatottságát, ami végső soron azt is jelenti, hogy a kínai vezető még az eddigieknél is sokkal korlátozottabban lesz képes Oroszországot támogatni háborújában, ha akarja egyáltalán.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk