Újabb importszankciókat jelentett be orosz ipari nyersanyagokra a brit miniszterelnök

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. május 19.

Külpol

Törvénytervezetet nyújtanak be az Oroszországból származó gyémánt, réz, alumínium és nikkel importjának teljes tilalmáról.

Rishi Sunak, aki a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) Hirosimában rendezett idei csúcstalálkozóján vesz részt, a Downing Street tájékoztatása szerint közölte: a brit kormány az idén törvénytervezetet terjeszt be a londoni alsóházban az Oroszországból származó gyémánt, valamint a réz, az alumínium és a nikkel importjának teljes tilalmáról.

Nagy-Britannia korábban leállította az orosz gyártású vas és acél behozatalát, és 35 százalékos pótlólagos büntetővámot vetett ki az orosz gyémánt importjára. A világ legnagyobb gyémántforgalmazójára, az orosz Alrosza cégre és vezetőire a brit kormány már tavaly szankciókat rótt ki. A Downing Street adatai szerint az Alrosza 2021-ben négymilliárd dollár értékben exportált gyémántot.

Rishi Sunak londoni hivatala pénteken bejelentette azt is, hogy a brit kormány új, egyénekre szabott szankciótervezeteken dolgozik.

A tájékoztatás szerint az intézkedések 86 embert és vállalatot érintenek az orosz hadiipari komplexumon belül, illetve olyanokat, akik kulcsfontosságú jövedelemtermelő ágazatokban, például az energia- és a fémiparban, vagy az áruszállítmányozásban tevékenykednek. Köztük vannak olyanok is, akik elősegítik, hogy Moszkva aktívan gyengíthesse a már kirótt szankciók hatásait. London együttműködik a többi G7-partnerországgal a szankcióelkerülés minden formájának felszámolásában.

A Downing Street pénteki tájékoztatása szerint a legnagyobb gazdaságok közül Nagy-Britannia léptette érvénybe a legerőteljesebb szankciókat az orosz hadigépezet ellen. A londoni miniszterelnöki hivatal adatai szerint az eddig bejelentett brit ellenintézkedések több mint 1500 személyt és vállalatot érintenek, 18 milliárd font (több mint 7700 milliárd forint) értékű, Nagy-Britanniában lévő orosz vagyoneszközt zároltak és 20 milliárd font (8600 milliárd forint) értékű kétoldalú kereskedelmi forgalmat szankcionáltak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk