Újabb pert indítottak Navalnij ellen Oroszországban

  • narancs.hu
  • 2023. június 19.

Külpol

Az orosz ellenzéki vezető szerint 30 évvel is meghosszabbíthatják a börtönbüntetését.

Új eljárás indult Oroszországban a 2021-es hazatérésekor bebörtönzött Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető ellen, akit ezúttal szélsőségességgel vádolnak – írja a BBC értesüléseire hivatkozva a hvg.hu.

Navalnij jelenleg kilencéves büntetését tölti feltételes szabadság megsértése, csalás és a bíróság megsértése miatt. A BBC beszámolója szerint a legújabb tárgyalás hétfőn kezdődik, azon a Moszkvától 250 kilométerre keletre fekvő büntetőtelepen, ahol jelenleg is fogva tartják. Több vádpont is felmerült, köztük szélsőséges hálózat létrehozása és szélsőséges tevékenység finanszírozása.

Elmondása szerint ez akár 30 évvel is meghosszabbíthatja börtönbüntetését.

A 47 éves Navalnij azóta a Vlagyimir Putyin elnökkel szembeni orosz ellenzék legismertebb arca, hogy az elmúlt évtizedben számos alkalommal sikerrel leplezte le az orosz hatalom környékén zajló korrupciót. 2021-ben tartóztatták le, miután visszatért Németországból, ahol felépült az előző évi mérgezéses támadásból, amelyért a Kremlt tette felelőssé.

Navalnij a friss vádakkal kapcsolatban arról is beszámolt, hogy az orosz ügyészek 3828 oldalas listát adtak át neki, amelyben a rácsok mögött állítólagosan elkövetett bűncselekményeit ismertették. Mind mondta azonban, ezekből „lehetetlen kideríteni, hogy pontosan mivel vádolnak”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.