Ujhelyi: A magyar kormány csak zsarol a vétóval

  • narancs.hu
  • 2022. június 23.

Külpol

Emlékeztet: a KDNP-s EP-képviselő májusban még megszavazta a javaslatot.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén napirendre tűzte a globális minimumadó ügyét, és a vitának az lett az eredménye, hogy a többség a kezdeményezést akár a vétót bejelentő magyar kormány nélkül is megvalósíthatja.

A globális minimumadóról a magyar kormány korábban bejelentette, hogy nem támogatja a bevezetését.

Ezt a szándékot az Országgyűlés határozata meg is erősítette kedden.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő az EP többségének megoldási javaslata kapcsán arra emlékeztet, hogy a minimumadó ügye tényleg igényli az érdemi vitát, de az adó haszna és célja szerinte világos: „ezzel elérhető, hogy a multicégek is a bevételeikkel arányos felelősséget vállaljanak a válságok idején; elérhető, hogy megakadályozzuk a legnagyobb multik adóparadicsomokban történő adózását és profitjuk jogszerűtlen kimentését. A globális minimumadó az egész Európai Unió és benne Magyarország számára is jelentős többletbevételeket jelentene, amelyeket az adófizetők, a nehéz helyzetbe került családok megsegítésére is lehetne fordítani. A magyar vétóval évi 48 milliárd eurótól, vagy közel 19 ezer-milliárd forint adóbevételtől esik el az Unió, így Magyarország is”.

A szocialista politikus szerint a magyar kormány pávatánca sajátos ebben az ügyben, mert korábban több miniszter is támogatásáról biztosította a javaslatot, és bár a fideszes EP-képviselők tartózkodtak, a KDNP-s Halmos György májusban igennel szavazott a globális minimumadóról szóló parlamenti határozatra.

„Ha a fideszes kormányzat kicsit is adna a hitelességére, akkor minimum megrovásban részesítené – legalábbis az állami propaganda szerint – a magyar érdekekkel ellentétes intézkedés bevezetését támogató kereszténydemokrata EP-képviselőt, de megfontoltabb nyilatkozatokra szorítaná rá a kormány illetékes tagjait is. A Fidesz-KDNP politikusainak zavart viselkedése az ügyben ugyanis tökéletesen bizonyítja, hogy itt nem elvi kérdésről vagy nemzeti érdekvédelemről van szó, mindössze a magyar kormány a lengyel példát követve igyekszik újabb zsarolási pozíciót fogni, hogy a befagyott uniós forrásokról szóló tárgyalását megkönnyítse” – vélelmezi Ujhelyi.  Szerinte célszerűbb lenne kompromisszumot kötni, és csatlakozni az Európai Ügyészséghez.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk