Az EU többi országa Magyarország nélkül is bevezethetné a globális minimumadót

  • narancs.hu
  • 2022. június 23.

Belpol

A múlt pénteki magyar vétó miatt sürgősséggel vette napirendre az Európai Parlament a témát, és olyan lehetőségről is szó volt, amelyhez nem kell kooperálni Magyarországgal.

A 15 százalékos globális minimumadóról eredetileg nem tárgyalt volna az Európai Parlament, azonban a múlt pénteki magyar vétó miatt sürgősséggel vették napirendre a témát - írja a hvg.hu.

A tervet ugyanis, hogy az OECD javaslatára a 750 millió eurónál nagyobb bevételű cégekre kivessék ezt az adófajtát, egyedül Magyarország nem támogatta. A beszámoló miatt emiatt a csütörtök délelőtti EP-vitában számos komoly bírálatot kapott a magyar kormány. Ráadásul ez újra felélénkítette a vétójog eltörlésének szükségességéről szóló kérdést.

Erről nem született persze megállapodás, de a francia elnökség - több képviselő javaslatával egyezően - egy új megoldási javaslattal állt elő. Méghozzá azzal, hogy úgy terelnék a megerősített együttműködés felé a tagállamokat, hogy bizonyos kérdésekben a tagállamok köre úgynevezett megerősített együttműködés keretében kötelezettséget vállal magára. Jelen esetben ez azt jelentené:

a globális minimumadó bevezetését vállalhatja 26 tagállam - kihagyva ebből Magyarországot.

Erre a megoldásra az uniós alapszerződések lehetőséget adnak, Clément Beaune, a francia kormány európaügyi államtitkára pedig azt ígérte, hogy a témában még a féléves francia elnökség ideje alatt lesznek fejlemények, ami gyakorlatilag a következő hetet jelenti.

Arról, hogy mi az a minimumadó, és mi magyarázhatja a kormány ellenállását, alábbi cikkünkben írtunk részletesen:

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerint a magyar vétó nem elvi alapon született:

 

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk