Az EU többi országa Magyarország nélkül is bevezethetné a globális minimumadót

  • narancs.hu
  • 2022. június 23.

Belpol

A múlt pénteki magyar vétó miatt sürgősséggel vette napirendre az Európai Parlament a témát, és olyan lehetőségről is szó volt, amelyhez nem kell kooperálni Magyarországgal.

A 15 százalékos globális minimumadóról eredetileg nem tárgyalt volna az Európai Parlament, azonban a múlt pénteki magyar vétó miatt sürgősséggel vették napirendre a témát - írja a hvg.hu.

A tervet ugyanis, hogy az OECD javaslatára a 750 millió eurónál nagyobb bevételű cégekre kivessék ezt az adófajtát, egyedül Magyarország nem támogatta. A beszámoló miatt emiatt a csütörtök délelőtti EP-vitában számos komoly bírálatot kapott a magyar kormány. Ráadásul ez újra felélénkítette a vétójog eltörlésének szükségességéről szóló kérdést.

Erről nem született persze megállapodás, de a francia elnökség - több képviselő javaslatával egyezően - egy új megoldási javaslattal állt elő. Méghozzá azzal, hogy úgy terelnék a megerősített együttműködés felé a tagállamokat, hogy bizonyos kérdésekben a tagállamok köre úgynevezett megerősített együttműködés keretében kötelezettséget vállal magára. Jelen esetben ez azt jelentené:

a globális minimumadó bevezetését vállalhatja 26 tagállam - kihagyva ebből Magyarországot.

Erre a megoldásra az uniós alapszerződések lehetőséget adnak, Clément Beaune, a francia kormány európaügyi államtitkára pedig azt ígérte, hogy a témában még a féléves francia elnökség ideje alatt lesznek fejlemények, ami gyakorlatilag a következő hetet jelenti.

Arról, hogy mi az a minimumadó, és mi magyarázhatja a kormány ellenállását, alábbi cikkünkben írtunk részletesen:

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerint a magyar vétó nem elvi alapon született:

 

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!