Ujhelyi István szerint Orbánék nem tartják be a brüsszeli határidőket

  • narancs.hu
  • 2023. március 22.

Külpol

A szocialista EP-képviselő szerint magyaronként 1,6 millió forint a tét.

Orbán Viktor és kormánya valójában nem akar megállapodni Brüsszellel – állítja Ujhelyi, szerint ezt támasztja alá, hogy a maga által vállalt határidőket sem tartja be.

Legutóbb múlt héten kellett volna például egy jelentést küldenie az Uniónak a korrekciós intézkedésekről, de állítólag ez is elmaradt – közölte az ellenzéki képviselő szerdán.

A Fidesz-kormánynak mintegy huszonhét, úgynevezett jogállamisági „szupermérföldkövet” kellene teljesítenie ahhoz, hogy végre hozzájussunk a Magyarországnak járó uniós forrásokhoz. Annak ellenére, hogy ezek az EU-s pénzek nélkülözhetetlenek a magyar családok, az önkormányzatok és a gazdaság számára, „a kormány mégsem akarja teljesíteni a szükséges feltételeket, vagy egyszerűen képtelen a változtatásra.”

Néhány nap múlva, egészen pontosan március 31-én jár le az a határidő, amelyet az úgynevezett helyreállítási alap első kifizetéseihez szabtak feltételként. Eddig kellene a már említett „szupermérföldkövek” mindegyikét teljesíteni, Ujhelyi szerint egyelőre „még nem tartunk sehol az ügyben”. Az EP-képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogállamisági folyamat részeként zajló, úgynevezett kondícionalitási eljárás keretében egy tavaly évvégi tanácsi határozat arra is kötelezi a magyar kormányt, hogy először március 16-ig, majd ezt követően három havonta jelentésben tájékoztassa azokról a jogállamisági korrekciós intézkedések végrehajtásáról, amelyekre az Orbán-kormány korábban írásban kötelezettségeket vállalt.

Ujhelyi a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy brüsszeli forrásai szerint az említett határidőig a kormány ennek a jelentési kötelezettségének még nem tett eleget, legalábbis arról nem adott számot a nyilvánosságnak.

ujhelyi_istvan_top_story_lead.jpg

 
Ujhelyi István 

Az EP-képviselő ezzel kapcsolatban azonnali tájékoztatást követelt a kormányzattól, elsősorban a tárgyalásokért felelős Varga Judit igazságügyi minisztertől, és aggasztónak nevezte a tárgyalások és a teljesítések menetét.

„Ha a kormányzat nem tesz végre érdemi és aktív lépéseket a következő hetekben, akkor nemhogy januárra vagy – ahogy a kormány legutóbb ígérte - márciusra nem fognak megérkezni a források, de nyárra, vagy akár évvégére sem” – fogalmazott.

„A partnerségi megállapodásból 22 milliárd euró, a helyreállítási alapból 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő forrás és plusz 9,6 milliárd eurónyi kedvezményes kölcsön forog kockán; ez 400 forintos euróval számolva 14.960 milliárd forint. Egyre inkább az a meggyőződésem, hogyha Orbán Viktor tavaly szeptember óta nem volt hajlandó a saját maguk által vállalt intézkedéseket meghozni és a végrehajtásukat elindítani, akkor valójában nem akar megállapodni. Pontosan tudja, hogy a jogállamisági módosítások a rendszerének részbeni lebontásával járnak, és ha a rendszere meggyengül, akkor végül kártyavárként omlik össze” – mondta. A szükséges megállapodás alapját kétségkívül az igazságügyi reform adja, de ha ezt az egyre szűkülő időben a kormány nem hajtja hitelesen végre, akkor az említett pénzeket végleg elbukhatjuk, de legalábbis hosszú időre befagyasztva maradhatnak.

Az EP-képviselő hozzátette, hogy ugyan a kormány kötelezően konzultált az érintett szakmai és civilszervezetekkel az igazságügyi reform részleteiről, azt továbbra sem tudni, hogy az elhangzott véleményeket vagy kritikákat milyen módon és mélységében építik be végül a végrehajtási javaslatba.

„Megér Önöknek 1,6 millió forintot, vagyis egy négytagú családra vetítve több mint 6 millió forintot a NER működtetése? Mert úgy néz ki, hogy minden magyarnak ennyibe fog fájni, ha a kormány nem tér végre észhez és nem módosítja a Brüsszellel szembeni tárgyalási stratégiáját” – tette fel a szónoki kérdést Ujhelyi.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?