Újra Izrael ellenőrzi a gázai határkerítést teljes hosszában, 2000 fölött a halottak száma

  • narancs.hu
  • 2023. október 10.

Külpol

 A Hamász a túszok kivégzésével fenyegetőzik. Netanjahu egyértelművé tette, a Gázát irányító iszlamista szervezet elleni akció épp csak elkezdődött, "amit az elkövetkező napokban teszünk az ellenséggel, azt generációk emlegetik majd".

Izrael ellenőrzése alá vonta a Gázai övezet határát,

az elmúlt 24 órában már nem szivárogtak be fegyveresek Izrael területére – közölte az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari kedd reggel a katonai rádióban.

A hadsereg közölte, hogy elaknásítja azokat a területeket, ahol a palesztin területet Izraeltől elválasztó biztonsági kerítést áttörték. Az izraeli katonaság szóvivője arra is kitért, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy a határ alatt alagutak húzódnának, melyeken keresztül szélsőségesek juthatnának be Izraelbe.

A legutóbbi, hétfői tájékoztató szerint az este folyamán még folytak harcok izraeli területen. Jelen tájékoztatás szerint keddre sikerült visszaszorítani az összes terroristát Gáza területére.

Az izraeli hadsereg közlése szerint 1500 Hamász fegyveres holttestét találták meg Izraelben és a Gázai övezetben. Emellett a Gázai övezet környékén lévő összes izraeli közösség evakuálása már majdnem befejeződött – írja a BBC.

Izraeli-palesztin konfliktus

 
Izraeli légitámadásban összedőlt épület romjai alól kiásott holttestet visznek palesztin férfiak a Gázai övezetben lévő dzsebalíjai menekülttáborban
Fotó: MTI/AP/Ramez Mahmúd

Több mint 30 izraeli túszt tartanak fogva a Hamász fegyveresei Gázában, miközben a szombat óta zajló harcoknak és terrortámadásoknak mostanra már több mint 900 izraeli esett áldozatául – derül ki az izraeli hadsereg (IDF) legfrissebb közleményéből. A sebesültek száma 2616-ra rúg, miközben a Hamász 4500 rakétát lőtt ki a Gázai övezetből. Ezzel egyidejűleg az izraeli ellentámadás 1290 olyan célpontot lőtt ki, amelyik kapcsolatban hozható a terrorszervezettel.

Mindeközben

a Hamász az izraeli túszok kivégzésével fenyegetőzött hétfő éjjel, amennyiben az izraeli hadsereg nem hagy fel a Gázai övezet elleni légitámadással.

Abu Obejda, az iszlamista szervezet fegyveres szárnyának szóvivője leszögezte, ha a támadások folytatódnak, a szervezet minden egyes, gázai civilek otthonát érő támadás nyomán kivégez egy izraeli túsztEli Kohen izraeli külügyminiszter óva intette a szélsőségeseket, hogy Izrael "egy ilyen háborús bűncselekményt sosem bocsátana meg".

Nemzedékek fognak emlékezni Izrael Hamász elleni válaszlépéseire Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint, aki hétfő esti televíziós beszédében kiemelte, hogy a Gázát irányító iszlamista szervezet elleni akció "éppen csak elkezdődött".

"Még éppen csak elkezdtük a Hamász elleni támadást; amit az elkövetkező napokban teszünk az ellenséggel, azt generációk emlegetik majd"

– fogalmazott a kormányfő, aki azzal is megvádolta a Hamászt, hogy megkötözött gyerekeket végez ki.

"Alávaló ellenségeink háborút akarnak. Hát akkor megkapják" – szögezte le az izraeli miniszterelnök, egyúttal hangsúlyozta, a harcot nem Izrael kezdte, "de Izrael fogja befejezni". Elmondta, hogy az utóbbi napokhoz fogható borzalmakat évek óta nem láttak, példaként említve, hogy a Gázai övezetből érkező fegyveresek gyerekeket és időseket végeztek ki.

"Már az egész világ látja, hogy a Hamász éppen olyan, mint az Iszlám Állam volt. Mi pedig ugyanúgy legyőzzük a Hamászt, ahogy a nyugati országok legyőzték az Iszlám Államot"

– jelentette ki. Beszéde további részében a kormányfő elmondta, a hadsereg legfőbb feladata most a határok biztosítása, beleértve a Libanonnal határos térséget, valamint folytatni az offenzívát, illetve visszaszorítani az ellenséget. Netanjahu a legfontosabbnak az összefogást nevezte, s felszólította az ellenzéket, vegyen részt nemzeti egységkormányban. 

Izraeli-palesztin konfliktus

 
Izraeli tartalékos katonák a dél-izraeli Beér-Seva közelében fekvő táborukban
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Köszönetét fejezte ki továbbá az Izraelt támogató nyugati országoknak, név szerint említve az Egyesült Államokat, melynek elnökével, Joe Bidennel napi kapcsolatban áll. "Az Egyesült Államok minden módon segíti Izraelt... és Izrael ellenségei tudják, mit jelent ez" – tette hozzá.

Kiemelte, a szombaton indított támadásnak egyaránt vannak civil és nem civil áldozatai, zsidók és nem zsidók. "Együtt vagyunk a fájdalomban és csak együtt tudunk felülkerekedni a nehézségeken."

Az ENSZ adatai szerint folytamatosan menekülnek az emberek Gázából: az övezet mintegy 2,3 millió lakosából 187 ezren hagyták el otthonaikat, sokan iskolaépületekben kerestek menedéket. Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) jelenleg több mint 137 ezer embert szállásol el a palesztin területen lévő iskoláiban.

Mindeközben az ENSZ 13 ezer munkatársa rekedt az izraeli blokád alá vett, palesztin lakosságú Gázai övezetben – közölte Stéphane Dujarric, a világszervezet szóvivője. "Nyilvánvalóan nincsenek abban a helyzetben, hogy el tudjanak onnan menni" – hangsúlyozta a szóvivő. "Arra összpontosítanak, hogy a mandátumuk keretében minden tőlük telhetőt megtegyenek" – tette hozzá. Dujarric szerint az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatalának (UNRWA) munkatársairól van szó, akiknek a többsége palesztin, de van köztük mintegy 300 külföldi dolgozó is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk