Ukrajnában létesít gyárat a Rheinmetall

  • narancs.hu
  • 2023. július 10.

Külpol

Harckocsikat fognak majd itt gyártani. 

A Rheinmetall a következő 12 héten belül páncélozott járműveket gyártó üzemet nyit Ukrajnában – írja a CNN

Németország legnagyobb fegyvergyártója ukránokat is ki fog képezni az ország nyugati részén található gyárban gyártott harckocsik és más páncélozott járművek karbantartására – mondta Armin Papperger vezérigazgató a lapnak adott interjújában. „[Az ukránoknak] segíteniük kell magukon – ha mindig az európaiakra vagy az amerikaiakra [kell várniuk], hogy a következő 10 vagy 20 évben segítsenek nekik... az nem lehetséges” – mondta.

A vállalat az év elején a Rheinische Post című lapnak azt közölte, hogy reményei szerint 200 millió eurós (218 millió dolláros) harckocsigyárat szeretne nyitni Ukrajnában, amely évente mintegy 400 harckocsi gyártására lenne képes. Papperger közölte azt is, hogy a gyár dolgozói a Rheinmetall Fuchs páncélozott harckocsiját licenc alapján építik és javítják majd a létesítményben.

A Rheinmetall a gyárat az Ukroboronprom ukrán állami védelmi konszernnel partnerségben fogja üzemeltetni, amely egyben a létesítmény tulajdonosa is lesz. A vállalatok májusban jelentették be, hogy megállapodást kötöttek Ukrajna „védelmi technológiai kapacitásainak” fellendítéséről.

 
Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója megrázza a kereskedés kezdetét jelző kisharangot a Frankfurti Értéktőzsdén 2023. március 20-án.
Fotó: Ronald Wittek / MTI/EPA/Ronald Wittek
 

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, Vlagyimir Putyin közeli szövetségese azt mondta, hogy Oroszország megtorlásként csapást mérne a Rheinmetall Ukrajnában létesített létesítményeire. Papperger szerint viszont a gyárat meg lehetne védeni egy orosz támadástól.„Jelenleg sok olyan gyár van, amely katonai termékeket gyárt [Ukrajnában]. Ez csak egy újabb – és azt is meg tudjuk védeni” – mondta.

2022 októberében részletesen foglalkozotunk a Rheinmetallal: Magyarország kiemelt német hadiipari partnere 2014-ben hivatalosan berekesztett orosz katonai beruházásból is kivette a részét, és közvetve segíthette az orosz agressziót.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk