Ukrajna: a NATO tagországok készenlétbe helyezik erőiket

 • narancs.hu
 • 2022. január 24.

Külpol

Az orosz elnöki szóvivő szerint mindez fokozza a feszültséget, egyben nem zárta ki, hogy Vlagyimir Putyin és Joe Biden újra felveszi a kapcsolatot Ukrajna ügyében.

Az elrettentés és a védelem fokozására a NATO tagországok hajókkal és vadászgépekkel erősítik meg a szövetség kelet-európai szárnyát – jelentette ki Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára.  Minderre azért van szükség, mert Oroszország folytatja a katonai csapatmozgását az ukrán határ közelében - tette hozzá.

A tájékoztatás szerint

 • Dánia fregattot küld a Balti-tengerre és négy F-16-os vadászgépet telepít Litvániába;
 • Spanyolország hajókat küld a NATO különböző haditengerészeti erőihez, de fontolgatja vadászgépek telepítését is Bulgáriába;
 • Franciaország akár csapatokat is küldene Romániába;
 • Hollandia két F15-ös vadászgépet küld Bulgáriába, továbbá egy hajót is felajánlott
 • és az Egyesült Államok is növelné katonai jelenlétét.

A bejelentést a Kreml „nyugati hisztériának” nevezte. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a NATO keleti szárnyának megerősítése csak a feszültséget fokozza a biztonság szférájában. Felhívom a figyelmet arra, hogy mindez nem amiatt történik, amit mi, Oroszország teszünk. Mindez amiatt történik, amit a NATO, az Egyesült Államok tesz, és az általuk terjesztett információk miatt" - tette hozzá Peszkov.

Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök szükség esetén ismét kapcsolatba lépjen egymással. 

Véleménye szerint Oroszország "agresszív környezetben" él, és a NATO-országok részéről "barátságtalan" kijelentések hangzanak el irányában. A Kreml szóvivője megerősítette, hogy Moszkva a héten várja az Egyesült Államok és a NATO írásba szedett válaszát a biztonsági garanciákat sürgető javaslataira. A nemzetközi biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatok között szerepelt a NATO-erők Romániából és Bulgáriából történő kivonása; a moszkvai diplomáciai tárca szerint így lehetne visszatérni az Oroszország és a NATO közötti alapmegállapodás előtti felálláshoz. 

A nap folyamán a Fehér Ház és a Downing Street bejelentette, hogy Ukrajna elhagyására szólították fel diplomatáikat és az országban élők állampolgáraikat. Szintén hétfőn az EU 27 tagállamának külügyminiszterei vitatták meg az orosz-ukrán válságot Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel. Nyilatkozatban tették világossá, hogy Oroszország mozgósítása veszélyt jelent az európai kontinens békéjére és stabilitására. Az Európai Unió Külügyi Tanácsa kijelentette, hogy a befolyási övezetek fogalmának nincs helye a 21. században - írja a Guardian.

Mint arról lapunk korában beszámolt, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette: az Európai Unió 1,2 milliárd eurós hitelt és támogatást nyújt Ukrajnának a konfliktus pénzügyi költségeinek fedezésére. Boris Johnson brit miniszterelnök pedig a BBC tudósítása szerint figyelmeztette Oroszországot, hogy Ukrajna megszállása "fájdalmas, katasztrofális, erőszakos és véres lépés lenne". Hozzátette, az Egyesült Királyság gazdasági-pénzügyi szankciókkal is sújtaná Oroszországot.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn közölte, hogy Magyarország minden intézkedést ellenez, amely élezi az ukrajnai helyzetet, ezzel szemben viszont minden olyat támogat, amely segíti a konfliktus tárgyalásos rendezését. A miniszter egy újságírói kérdésre válaszolva arról számolt be, hogy

egyelőre nem tervezik evakuálni sem a kijevi magyar nagykövetség diplomatáit, sem a családtagjaikat,

és az utazási tanácsok módosítása sincs jelenleg napirenden.

Oroszország hétfőn folytatta a haditengerészeti gyakorlatok előkészületeit, februárban pedig Fehéroroszországgal tart közös gyakorlatot. Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök hétfőn azt mondta, hajlandó bevetni a teljes hadsereget az ukrán határon, mert az ukránok is csapatokat telepítenek a térségben.

Az orosz-ukrán konfliktus magyarországi fejleménye, hogy az ellenzék felszólította Orbán Viktort, a jelenlegi helyzet miatt ne találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel február 1-jén.

(Címlapképünkön: Az ukrán fegyveres erők önkéntes területvédelmi egységének tagjai gyakorlatoznak egy kijevi parkban 2022. január 22-én. Az elmúlt hetekben civilek tucatjai csatlakoztak az ukrán hadsereg tartalékosaihoz az orosz inváziótól tartva. Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

 • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

 • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

 • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

 • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.