Ukrajna áramot küldene a németeknek

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. szeptember 3.

Külpol

Hogy ezzel is segítsék az országot függetlenedni az orosz energiától. 

Ukrajna árammal segítene Németországnak függetlenedni az orosz energiától – közölte Denisz Smihal ukrán kormányfő a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

Ukrajna jelenleg Moldovába, Romániába, Szlovákiába és Lengyelországba exportál áramot. Smihal úgy nyilatkozott, hogy készek terjeszkedni Németország felé, miután az atomerőműveknek köszönhetően elegendő elektromosságot termelnek. Smihal berlini és brüsszeli látogatásán beszél erről a lehetőségről az illetékesekkel. Az ukrán kormányfőt szombatra Berlinbe várják, és vasárnap Olaf Scholz német kancellár is fogadja.

Az orosz támadást követően Ukrajna és a szomszédos Moldova levált az egykori szovjet áramhálózatról, és március közepén szinkronizálta működését az európai hálózatéval. Ukrajna azóta naponta 400-700 megawatt áramot szállít az Európai Unióba és Moldovába.

Smihal többszörösére növelné az uniós kvótákat, ami szerinte mindkét félnek jó lenne. "Az EU több energiát kapna, mi pedig külföldi valutát, amelyre sürgősen szükségünk van" – jelezte.

Ukrajnában több mint 14 gigawatt összkapacitáson működnek szovjet építésű atomerőművek. A háború kezdete óta a harcok, a népességmozgás és a gazdasági helyzet miatt jelentősen csökkent az áramfogyasztás az országban. A csökkenésnek köszönhetően több kapacitás maradt exportra annak ellenére, hogy az oroszok megszerezték a zaporizzsjai atomerőművet, amely Európa legnagyobbja.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk