300 katonát vesztettek az ukránok az oroszok szerint

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. szeptember 2.

Külpol

A hadijelentés szerint az ukrán hadsereg „sikertelenül próbálja megvetni a lábát” Mikolajivnál.

Az ukrán hadsereg több mint háromszáz katonát veszített a déli frontszakaszon az elmúlt nap folyamán – közölte a pénteki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint az ukrán haderő „sikertelenül próbálja megvetni a lábát” egyes területeken Mikolajiv és Krivij Rih irányában, és az elmúlt napban végrehajtott kísérletek során 13 harckocsit, 19 gyalogsági harcjárművet, 12 egyéb páncélozott harcjárművet, 11 nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót és több mint 330 katonát vesztett. Két katona fogságba esett. A Herszon megyei Andrijivkánál lelőttek két ukrán Szu-25-ös egy MiG-29-es harci gépet, ez utóbbit amerikai gyártmányú HARM lokátorelhárító rakétákkal szerelték fel.

Az orosz légierő a beszámoló értelmében nagypontosságú fegyverekkel mért csapást az éjszaka folyamán az ukrán 17. páncélosdandár ideiglenes telepítési helyére Bereznegovate falu közelében és a 46. repülődandár fegyver- és hadfelszerelés-raktárára a Mikolajiv megyei Bila Krinicja közelében, aminek következtében több mint 40 ukrán katona életét vesztette, és mintegy 10 haditechnikai eszköz üzemképtelenné vált.

Konasenkov szerint a donyecki régióban, Mihajlivka községtől keletre végrehajtott légicsapás nyomán megsemmisült az 56. dandár gépesített lövészdandár parancsnoki állománya, 12 tiszt és hat katona életét vesztette, további 31 katona pedig megsebesült.

A szóvivő azt állította, hogy súlyos veszteségeik miatt az ukrán 110. gépesített dandár alegységei a donyecki régióban lévő Avdijivka és Opitne településénél megtagadták a harci szolgálatot és elhagyták állásaikat. A 60. lövészdandár állásaira mért koncentrált tűzcsapások során a Herszon megyei Dobrjanka és Novoroncivka térségében több mint harminc katona életét vesztette és 15-en megsebesültek.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi erők az elmúlt nap folyamán csapást mértek egy Vilha rakétavetőre, nyolc vezetésipontra, 42 lőállásban lévő tüzérségi egységre, 134 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint hat rakéta- és tüzérségi lőszerraktárra, megsemmisítve egyenek között egy Buk-M1 típusú légvédelmi rakétaindítót. Az orosz légvédelem lelőtt 12 drónt, egy HARM- és 14 HIMARS-lövedéket.

Az orosz védelmi tárca szerint a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 283 repülőgépet, 151 helikoptert, 1864 drónt, 372 légvédelmi rakétarendszert, 4711 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 823 rakétasorozatvetőt, 3364 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5217 speciális katonai járművet veszítettek. Más forrás ezeket az adatokat nem erősítette meg.

Ukrajnai h?bor?

 
Orosz légicsapás következtében keletkezett kráter a Donyecki területen fekvő Bahmutban 2022. augusztus 31-én. Fotó: MTI/AP/Konsztantin Liberov
 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk