Orosz ultimátum: háromig van ideje Ukrajnának elfogadni, hogy Fehéroroszországban tárgyaljanak a békéről

  • narancs.hu
  • 2022. február 27.

Külpol

Az oroszokat képviselő Medinszkij azt mondta, ők kiállnak a béke mellett. De hozzátette azt is: "ha a tárgyalásokat elutasítják, az ukrán fél viseli a teljes felelősséget a vérontásért". 

Oroszország közölte, hogy vasárnap 15 óráig várnak arra, hogy az ukrán vezetés eldöntse, találkoznak-e tárgyalásokra a fehéroroszországi Gomel városában - számol be a CNN.

Az orosz hírügynökség tájékoztatásas szerint Vlagyimir Medinszkij, az orosz delegáció vezetője és Vlagyimir Putyin elnök asszisztense kijelentette, hogy a mondott ideig maradnak és várják a választ.

"Amint megkapjuk ezt a megerősítést, azonnal indulunk, hogy találkozzunk a tárgyalásokon részt vevő kollégáinkkal" - mondta Medinszkij. "Kiállunk a béke mellett" - mondta, hozzátéve azt is: "Ha a tárgyalásokat elutasítják, az ukrán fél viseli a teljes felelősséget a vérontásért." 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap délelőtt kijelentette, hogy hajlandó tárgyalni Oroszországgal, de elutasította a fehéroroszországi találkozóra vonatkozó javaslatukat.

Fehéroroszország ugyanis Oroszország szövetségese, és kulcsszerepet játszott Oroszország Ukrajna elleni inváziójában. Zelenszkij közvetlenül Fehéroroszországhoz fordult vasárnapi beszédében, mondván, hogy a fehérorosz területről érkező "agresszív akciók" azt jelentik, hogy nem lehet tárgyalásokat folytatni az országban.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök vasárnap azt mondta, "várja", hogy Ukrajna képviselői az országba jöjjenek az Oroszországgal folytatott tárgyalásokra. "Várunk. Mindenki Gomelben vár. Ha jönnek, akkor tárgyalások lesznek" - mondta Lukasenko az  újságíróknak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?