Orosz ultimátum: háromig van ideje Ukrajnának elfogadni, hogy Fehéroroszországban tárgyaljanak a békéről

  • narancs.hu
  • 2022. február 27.

Külpol

Az oroszokat képviselő Medinszkij azt mondta, ők kiállnak a béke mellett. De hozzátette azt is: "ha a tárgyalásokat elutasítják, az ukrán fél viseli a teljes felelősséget a vérontásért". 

Oroszország közölte, hogy vasárnap 15 óráig várnak arra, hogy az ukrán vezetés eldöntse, találkoznak-e tárgyalásokra a fehéroroszországi Gomel városában - számol be a CNN.

Az orosz hírügynökség tájékoztatásas szerint Vlagyimir Medinszkij, az orosz delegáció vezetője és Vlagyimir Putyin elnök asszisztense kijelentette, hogy a mondott ideig maradnak és várják a választ.

"Amint megkapjuk ezt a megerősítést, azonnal indulunk, hogy találkozzunk a tárgyalásokon részt vevő kollégáinkkal" - mondta Medinszkij. "Kiállunk a béke mellett" - mondta, hozzátéve azt is: "Ha a tárgyalásokat elutasítják, az ukrán fél viseli a teljes felelősséget a vérontásért." 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap délelőtt kijelentette, hogy hajlandó tárgyalni Oroszországgal, de elutasította a fehéroroszországi találkozóra vonatkozó javaslatukat.

Fehéroroszország ugyanis Oroszország szövetségese, és kulcsszerepet játszott Oroszország Ukrajna elleni inváziójában. Zelenszkij közvetlenül Fehéroroszországhoz fordult vasárnapi beszédében, mondván, hogy a fehérorosz területről érkező "agresszív akciók" azt jelentik, hogy nem lehet tárgyalásokat folytatni az országban.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök vasárnap azt mondta, "várja", hogy Ukrajna képviselői az országba jöjjenek az Oroszországgal folytatott tárgyalásokra. "Várunk. Mindenki Gomelben vár. Ha jönnek, akkor tárgyalások lesznek" - mondta Lukasenko az  újságíróknak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk