Uniós biztosi figyelmeztetés a youtube-os álhírek miatt

  • narancs.hu
  • 2023. október 14.

Külpol

A Meta, a TikTok és az X után az Alphabet vezetője is figyelmeztető levelet kapott az EU biztosától a videómegosztón terjedő háborús álhírek miatt.

Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos nemrég levelet küldött Elon Musknak, amiben jelezte, az X-nek (korábbi Twitternek) kötelessége, hogy meggátolja az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos álhírek terjedését. Most ugyanilyen levelet küldött Sundar Pichainak, az Alphabet vezérének is – írja a hvg.hu.

Az Engadget tudósítása szerint a levélben emlékeztetik a szolgáltatót „az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvénye szerinti tartalommoderálásra vonatkozó pontos kötelezettségeire”. Breton konkrétan arra kéri az Alphabetet, hogy legyen „nagyon éber”, amikor a YouTube-on közzétett, Izraellel és Hamászszal kapcsolatos tartalmakról van szó.

 

Az Európai Bizottság szerint a platofmokon egyre több az illegális tartalom és a félretájékoztatás.

Ezzel kapcsolatban Piachainak azt írta, az Alphabet köteles megvédeni a gyermekeket és a tizenéveseket „a túszejtést ábrázoló erőszakos tartalmaktól és más, erőszakot ábrázoló videóktól”.

Breton kiemelte, ha az Alphabet az illegális tartalommal kapcsolatos figyelmeztetést kap az EU-tól, akkor arra rövid időn belül reagálnia kell a cégnek. Végül emlékeztetett: a YouTube-nek meg kell különböztetnie a megbízható hírforrásokat a terrorista propagandától és a manipulált tartalmaktól, például a kattintásvadász videóktól.

 

Ivy Choi,

a YouTube szóvivője úgy nyilatkozott, eddig már több tízezer videót töröltek és csatornát szüntettek meg a gázai konfliktussal kapcsolatos tartalmak miatt.

Hozzátette: a YouTube csapata azon dolgozik, hogy a lehető leggyorsabban reagáljon az ilyen videók megjelenésére. Breton korábban a Metának és a TikToknak is küldött hasonló figyelmeztető levelet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk