Őrizetbe vették Navalnij ügyvédjeit

  • narancs.hu
  • 2023. október 14.

Külpol

Az orosz ellenzéki vezetőt nemsokára egy legmagasabb biztonsági fokozatú büntetőtelepre szállítják át.

Házkutatást tartottak, majd őrizetbe vették Oroszországban a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij három ügyvédjét szombaton - írja a Guardianre hivatkozva a 444.hu. Navalnij szövetségesei szerint a Vadim Kobzev, Igor Szergunyin és Alekszej Lipcsej ellen indított akciók célja „az ellenzéki vezető teljes elszigetelése volt”.

A független orosz média arról is beszámolt, hogy nemrég razziát tartottak egy olyan ügyvédi irodában, ahol Navalnij egy másik ügyvédje, Olga Mihajlova dolgozik. Ő azonban az akció ideje alatt nem tartózkodott Oroszországban.

Az egyik érintettnek, Kobzevnek közben pénteken kellett volna megjelennie a bíróságon, két olyan perben, amelyekben Navalnij nyújtott be keresetet az ellen a büntetőtelep ellen, ahol fogva tartják. Az ellenzéki vezető a később novemberre elnapolt tárgyaláson azt mondta, hogy az ügyvédei ellen indított eljárás „az oroszországi jogállamiság állapotát” jellemzi. Emellett kiemelte, hogy ma Oroszországban

„ahogy a szovjet időkben is, nemcsak a politikai aktivistákat, hanem az ügyvédeiket is üldözik és politikai foglyokká teszik”.

Mindeközben Navalnijt, akit a Moszkvától keletre fekvő Vlagyimir régióban lévő 6. számú büntetőtelepen őrzik, a tervek szerint nemsokára átszállítják egy „különleges biztonságú” büntetőtelepre, ami az orosz büntetés-végrehajtási rendszer legmagasabb biztonsági fokozatával rendelkező létesítménye - közölte szóvivője, Kira Jarmysh. Ezután pedig kiemelte, hogy „ha Navalnij innentől nem fog tudni találkozni az ügyvédeivel, akkor teljesen el fog szigetelődni mindenkitől”. Hiszen ha az ügyvédei börtönbe kerülnek nemcsak a jogi képviseletétől, hanem a börtönön kívüli világgal való „egyetlen kapcsolatától” is el fog esni.

Oroszországban sok politikai fogoly számára az ügyvédek rendszeres látogatása - különösen a távoli régiókban - jelenti az egyetlen mentőövet, ami lehetővé teszi, hogy szeretteiket tájékoztassák a jólétükről, valamint hogy elmondhassák a börtönőrök által elkövetett visszaéléseket.

Navalnij korábban elutasította az ellene felhozott vádakat, mivel szerinte azok politikai indíttatásúak voltak, és azzal vádolta a Kremlt, hogy életfogytiglani rács mögött akarja tartani.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk