USA: még több orosz csapat, 169-190 ezer orosz katona lehet Ukrajna közelében

  • narancs.hu
  • 2022. február 18.

Külpol

Bár az utóbbi napok híradásai az orosz csapatok részleges visszavonásáról szóltak, egy amerikai tisztviselő szerint épp az ellenkezője igaz.

"Valószínűleg 169-190 ezer fős orosz haderő lehet Ukrajnában és Ukrajna közelében, szemben a január 30-i 100 ezer fővel" – mondta pénteken Michael Carpenter, az Egyesült Államok Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetének nagykövete a CNN szerint. A becslés magában foglalja a határ mentén, a Belarusz Köztársaságban és a megszállt Krímben, valamint a szakadár területeken tartózkodó csapatokat is.

Oroszország megpróbálta megtéveszteni a világot földi és légi készültségével kapcsolatban,

és az orosz hadsereg inkább nyilvánosságra hozta nagyszabású haditengerészeti gyakorlatait a Fekete-tengeren, a Balti-tengeren és az Északi-sarkvidéken."

"Oroszország nyilvánosan közölte, hogy csak a fekete-tengeri gyakorlaton több mint 30 hajó vesz részt. Úgy értékeljük, hogy az északi és a balti flotta kétéltű partraszálló hajóit küldték a Fekete-tengerre, hogy növeljék az ottani erőket" – tette hozzá Carpenter.

Mindeközben evakuálják a szakadár kelet-ukrajnai területekről a lakosságot, erre szólította fel a hivatalos szerveket a szakadárok egyik vezetője. Oroszországba buszoztatják az ott élőket. De a környéket személyautókkal is megpróbálják elhagyni, emiatt óriási dugók alakultak ki Donyeck közelében.

(CNN)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk