Valakinek lenni végre - Horvátországban nyomul Mészáros Lőrinc

  • Magyar Krisztián
  • 2016. szeptember 29.

Külpol

Eszéken mennybe menesztik Mészáros Lőrincet, mert megmentette a helyi focicsapatot a csődtől. Orbán Viktor jó barátja milliárdos magyar állami megrendeléseket bezsebelő építőipari cégeket vett rá arra, hogy pénzeljék az NK Osijeket. Mészáros nagy kaszálásra készül, egyik cége és a Duna Aszfalt közös horvátországi társaságot alapított.

Magyarországon – kis túlzással – kétféle ember vezethet valamirevaló labdarúgóklubot: olyan, aki maga is kormánypárti politikus, vagy olyan, aki a zsíros közbeszerzésekért és állami megbízásokért cserében – vagy azok reményében – belevág a focibizniszbe. Így Orbán Viktor kedvenc vállalkozói sem maradhatnak ki a labdarúgásból, hiszen pontosan tudják, hová kell visszaforgatni a könnyen jött állami megrendelésekből származó bevételek egy részét. A miniszterelnök kedvenc oligarchái közül az utóbbi hónapokban Mészáros Lőrinc ezen a területen is az élre tört, hiszen a felcsúti polgármester immár két focicsapat útját egyengeti: a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát mint kuratóriumi elnök és mint az egyik főfinanszírozó, valamint a nemrég megvásárolt horvátországi Eszék gárdáját. Utóbbi helyen az elmúlt hónapokban befektetett eurómilliók és a gyorsan jött támogatók segítségével művelt csodát a csapattal.

Zsákbamacska

Mészáros Lőrinc az év elején vásárolta meg a horvát NK Osijek élvonalbeli csapatát. (A klubvásárlásról lásd 2016. január 5-i, 19-i és 27-i írásainkat a magyarnarancs.hu oldalunkon.) A felcsúti polgármesterről alig volt információjuk az eszékieknek; amikor január végén a helyi képviselő-testület megszavazta az önkormányzati résztulajdon eladását, a helyi döntéshozók – a polgármesteren kívül – nagyjából annyit tudtak Mészárosról, hogy egy magyar milliárdos, aki nagyon jóban van az aktuális miniszterelnökkel. A fociban kicsit jártasabbaknak rémlett az is, hogy ő a felcsúti csapat első embere, hiszen az NK Osijek korábban többször játszott edzőmérkőzést a Puskás Akadémiával. A többség örült Mészárosnak, hiszen a városi kasszában jóval több pénz maradt így, hogy a magyar oligarcha átvette a súlyos adósságokkal küszködő klubot. Csak egy képviselő szólalt fel a tulajdonosváltás ellen: a baloldali Jaroslav Pecnik szerint Mészáros Lőrinc egy „alvilági üzletember”, a magyar miniszterelnök bizalmasa, ezért legyenek vele nagyon elővigyázatosak. Utóbbi már csak azért sem ártott, mert a homályos körülmények között zajló eladás előtt Mészáros Lőrinc későbbi üzlettársa és az eszéki polgármester között a háborús bűnökkel hivatalosan megvádolt Branimir Glavaš közvetíthetett, aki ezt a magyarnarancs.hu-nak meg is erősítette. Glavaš nagyon népszerű Eszéken; a volt tábornok a város védelmét irányította a délszláv háborúban, a helyi média szerint „élet és halál ura” volt. Később azzal vádolták, hogy a parancsára szerbeket kínoztak és öltek meg, és ezért nyolc év börtönre ítélték. Tavaly idő előtt szabadult, mert a horvát alkotmánybíróság megsemmisítette az ellene hozott ítéletet.

false

 

Hogy mekkora bajban volt az eszéki klub, az is mutatta, hogy az önkormányzat valamivel kevesebb mint 47 százalékos tulajdonrészéért mindössze 4 millió forintnak megfelelő  kunát fizetett a felcsúti polgármester legnagyobb építőipari cége, a Mészáros és Mészáros Kft., amely ezen felül átvállalta az összes adósságot is, ami információink szerint 1 milliárd forint körül mozoghatott akkor. A hivatalos aláírásra az egykori világsztár, Davor Suker is – mint a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke és a klub egykori játékosa – Eszékre ment. Ekkor ígérte meg Mészáros Lőrinc, hogy megerősítik a csapatot, fejlesztik az utánpótlásképzést, s a nemzetközi kupaszereplésre hajtanak majd. A helyieknek eddig nem kellett csalódni: az NK Osijek az új idényt is a horvát élvonalban kezdte, sőt lapzártánkkor a 10 csapatos bajnokság harmadik helyén álltak. Mészárost istenítik, a helyiektől olyan pletykákat is hallottunk, hogy a városházán már szóba került a magyar milliárdos kitüntetése is.

A csapatvásárlás valódi okáról nem nyilatkozott Mészáros Lőrinc, de az első ránézésre furcsa üzletben van ráció. A nemzetközi szinten a magyarénál sokkal jobb eredményekkel büszkélkedő horvát labdarúgásba fektetni nem eleve rossz ötlet. Egy horvát labdarúgót sokkal könnyebben és több pénzért lehet értékesíteni, mint egy magyart, egész egyszerűen azért, mert a magyar foci híre borzalmasan rossz, ráadásul, ha a szakmai munka rendben van, akkor egy horvát középcsapatot kevesebb pénzből lehet felfuttatni, mint egy magyarországit.

A haverok besegítenek

A helyiek szerint Eszéken nagyon ritkán fordul meg Mészáros Lőrinc, a csapat körüli teendőkért elsősorban az üzlettársa, Ivan Meštrović felel. (Meštrović tulajdonostárs abban a City Mailben, amely Magyarországon nemrég egyedüliként kapott arra engedélyt, hogy a Magyar Posta mellett beszálljon a kis küldemények piacára.) „A tulajdonosváltás óta rengeteget javultak a feltételek Eszéken, új vezetőséget választottak nemrég, érkeztek új játékosok, és a szemlélet is jelentőset változott, elég csak olyan apróságokra gondolni, hogy a kommunikáció is sokkal profibb lett” – mesélte az NK Osijek ügyeire rálátó forrásunk, aki azt is elmondta, hogy gőzerővel dolgoznak a stadion teljes átépítésén, de nem egyszerű a helyzet. A már tényleg rossz állapotban lévő arénát nehéz megközelíteni, sok körülötte a lakóház, illetve a magántulajdon. „Próbálkoztak olyan tervekkel, hogy a mostani stadiont fejlesztik, nem bontják le, de ez nem megvalósítható, így újat fognak építeni. Szeretnék, ha a mostani helyén húzhatnák fel az új létesítményt, de egy edzőkomplexumot is ki akarnak alakítani, amihez muszáj a szomszédos telektulajdonosoktól felvásárolni egy jókora területet. Meglátjuk, sikerül-e, a pénzen nem fog múlni. Az is nagy fejtörést okoz, hogy addig hol játssza a hazai meccseket a csapat” – mondja az eszéki forrás.

A pénz nem csupán Mészárostól érkezett Eszékre, hiszen szponzorként több nagy magyar, vagy itthon is működő építőipari cég szállt be. Hogy nekik miért jó pénzelni egy horvát csapatot, azt a stadionépítés szempontjából érdemes vizsgálni: a gyorsan jött szponzorok mindegyike jelentős szeletet hasított ki az elmúlt években a hazai közbeszerzésekből, és van rá esély, hogy Horvátországban is vitézkedhetnek. A Du­na Aszfalt Út- és Mélyépítő Kft. Mészáros Lőrinc cégének első számú konzorciumi partnere, több állami beruházást is együtt nyertek el, és az építőipari szakmán belüli pletykák szerint a Duna Aszfalt tulajdonosának, Szíjj Lászlónak és Mészárosnak is van beleszólása abba, hogy Magyarországon az ágazatból mely cég kaphasson állami megbízásokat, és melyik maradjon ki egyes tenderekből. A Duna Aszfalton kívül az NK Osijeket támogatja az a West Hungária Bau, amely szintén nyert már közbeszerzést Mészáros valamelyik vállalkozásával; stadiont is építenek, a céghez köthető a Várkert Bazár felújítása, és ezen a vállalkozáson keresztül vásárolták meg Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségét a LED-es közvilágítás-fejlesztésben hasító Elios Innovatív Zrt.-ben. A felcsúti milliárdos beszervezte egyik leendő rokonát is, hiszen a Magyar Építő Zrt. is segíti a horvát gárdát. Ennek a cégnek a Körösaszfalt Mélyépítő Zrt. a tulajdonosa, amelyet az a Pálffy Balázs vezet, aki Mészáros Lőrinc egyik lányának udvarol. Rajtuk kívül – úgy tudjuk – egy negyedik magyar építőipari cég is megjelent a támogatók között: az a TRSZ Gyenge és Erős Áramú Hálózatépítő Kft., amely 2016-ban több tízmilliárd forint értékben nyert el magyar építőipari közbeszerzéseket, döntő többségében egy konzorcium tagjaként. Ezeknek a cégeknek tavaly összesen közel 150 milliárd forint volt a nettó árbevételük, és ennek nagyobbik része állami megrendelések útján jutott hozzájuk. Képbe került a Strabag is, amely – az NK Osijek egyik elnökségi tagjától származó információink szerint – egy több millió kunás szerződés megkötését követően hamarosan a főszponzora lesz a horvát együttesnek. Az osztrák cég magyar leányvállalata itthoni focicsapatokat is szívesen támogat: ott áll Orbán Viktor kedvencei, a Videoton és a Puskás Akadémia mögött.

false

 

A magyar szponzorok jó eséllyel szerepet kapnak majd az új stadion építésében, hiszen a hazai gyakorlatban is van rá példa, hogy mielőtt beszállna a stadionbizniszbe egy-egy cég, támogatóként megjelenik a csapatnál. Így volt ez a szombathelyi Haladás stadionjának építése előtt, amikor is a Swietelsky Magyarország Kft. konzorciumi partnerével azután nyerte el a közbeszerzést, hogy a Swietelsky-csoport egy másik cége névadó szponzora lett a csapatnak. Hasonló a helyzet Székesfehérváron, ahol a stadionbontásban azt követően kapott szerepet a Strabag, hogy az osztrák cég logója felkerült a Videoton mezére. Ha pedig kész az eszéki aréna, az remek referencia lehet más horvát fejlesztésekhez; az ottani stadionok jelentős része meglehetősen rossz állapotban van, a labdarúgó-szövetség pedig többször pedzegette, hogy ideje lenne egy a magyarhoz hasonló rekonstrukciós program indításának.

Orbán is megnézhette

Az NK Osijeket augusztus utolsó hétvégéjén Mészáros Lőrinc Felcsútra is elhozta, ahol a szintén Orbán-jóbarát Garancsi István csapatával, a fehérvári Videoton FC-vel játszottak edzőmeccset a miniszterelnöki budi árnyékában fekvő Pancho Arénában. (A találkozót a Vidi nyerte kétgólos különbséggel úgy, hogy a horvátok négy kapufát is lőttek.) A meccset a VIP-páholyból néztük végig, ahogyan Orbán Viktor és édesapja, id. Orbán Győző, illetve veje, Tiborcz István; de ott volt Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója is. Még az eszéki klubvezetés is eljött, akik el voltak ájulva a felcsúti akadémiától; többükkel beszélgettünk, Mészáros Lőrincről csak áradoztak, és remélik, hogy hamarosan az NK Osijek szurkolóit is hasonló körülmények várják majd.

Hogy Mészáros Lőrincnek komoly tervei lehetnek Horvátországban, azt az is mutatja, hogy legnagyobb építőipari vállalkozása, a Mészáros és Mészáros Kft. augusztusban a Duna Aszfalttal közösen létrehozta a Marlera–Istria Ingatlanfejlesztő Kft.-t, amely a céginformációs adatok szerint lakó- és nem lakóépületek, út- és autópálya, illetve alagút építésével is foglalkozna, de a bejegyzett tevékenységi körök között – több más mellett – szerepel a szállodai szolgáltatás és a saját tulajdonú ingatlanok adásvétele is. (Marlera légvonalban nem sokkal több mint 100 kilométerre van Mészáros Lőrinc két, egymás közelében található horvát nyaralójától. Ha kedve tartja, akár azzal a luxusjachttal is megteheti a távot, amelyben nemrég elkaptuk.) Egyébként nem ez az első közös biznisze a Duna Aszfalttal Mészárosnak, korábban már Visonta Projekt névvel alapítottak egy másik közös céget, és a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft.-t is közösen viszi Mészáros Lőrinc és Szíjj László Duna Aszfalt-vezér.

Nem akarnak lemaradni

A Videoton FC tulajdonosa, Garancsi István is mélyen a zsebébe nyúlt az utóbbi hónapokban, hiszen a székesfehérvári csapat előző szezonbeli gyenge teljesítménye után próbálják megerősíteni az együttest. Új edzői stábot és egy rakás új játékost igazoltak, ezeket a kiadásokat minden bizonnyal nem a jegybevételekből állták, hiszen alig járnak a Vidi „hazai” meccseire, amelyet a stadionfelújítás miatt Felcsúton játszanak. Úgy tűnik egyébként, hogy a csapat a tervezettnél tovább kényszerül a Pancho Arénában maradni, mivel csúszik az új Videoton-stadion építése, amelyet az eredeti tervek szerint már el kellett volna kezdeni – ehhez képest a közbeszerzési kiírás sem zárult le. A Sóstói Stadion és környéke fejlesztésére közel 15 milliárdja lesz a városnak. Önkormányzati forrásaink szerint eddig a Strabag tűnik befutónak, nem pedig a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. Úgy tudjuk, hogy Garancsi kifejezetten azért nem indult a közbeszerzésen, hogy elkerülje az ellenzéki sajtó össztüzét; ez esetben ugyanis állami pénzből a saját csapatának a saját gigacége építené a stadiont. Aggodalomra azért semmi ok, információink szerint így sem marad ki a beruházásból: a szintén Garancsi-érdekeltség Vilati Szerelő, Villanyszerelő és Ipari Automatizálási Zrt. végezheti majd az elektromossági munkálatokat.

A Duna Aszfalt névadó szponzorként Tiszakécskén – itt van a cég székhelye is – épít mini-futballbirodalmat. A csapatot az MLSZ végül nem engedte indulni az NB III-ban. Alig találni a környéken olyan Megye I-es gárdát, ami hasonló körülmények között szerepelhet. Felújítják a stadiont, kialakítanak egy új, többpályás sportcentrumot, új csapatbuszt is kapott az egyesület – már ez utóbbi is ritkaság a megyei osztályban.
A klub edzője és szakmai vezetője a korábbi válogatott, a Ferencvárossal a Bajnokok Ligáját is megjárt Nyilas Elek. A sportegyesület a 2015-ös tao-keretből 557 millió forintot kapott, amellyel megelőznek több él­vonalbeli csapatot is. A legtöbb tao-pénzt természetesen a felcsúti akadémia kapta, 1,7 milliárd forintot.

Figyelmébe ajánljuk