Váratlanul látogatott a NATO-főhadiszállásra Volodimir Zelenszkij

  • narancs.hu
  • 2023. október 11.

Külpol

Arról egyeztettek, hogyan készüljenek a télre.

Kedd reggel a NATO brüsszeli központjába látogatott az ukrán elnök, ahol a katonai szövetség védelmi miniszterei tartottak tanácskozást. A riportereknek Zelenszkij úgy nyilatkozott, érkezését az a kérdés motiválta, hogy „miként éljék túl ezt a telet.”

„Felkészülünk, készen állunk. Szükség van támogatásra a vezetőktől” – mondta, és légi védelmi eszközöket, nehéztüzérségi eszközöket és lőszereket nevezett meg fő prioritásként. Úgy fogalmazott, nem az ellentámadásról beszél, az csak egy dolog, de velük szemben az oroszok „hatalmas terroristaserege” áll.

„Putyin elnök ismét ki fogja használni a telet, támadni fogja az energiaellátó-rendszereket, a fűtés infrastruktúrát. Ezt el kell kerülnünk” – mondta. Jelenleg 2,4 milliárd dollár értékben vannak előre lekötött lőszereik.

Zelenszkij valószínűleg nem csak a NATO Ukrajna-tanácsával egyeztetett, hanem az amerikai vezetésű Ramstein-szövegséggel, amelynek 50 ország a tagja. Az Egyesült Államok a napokban jelentett be egy 100 millió fontos csomagot Ukrajna javára, ez a pénz az aknamezők megtisztítására, járműfenntartásra és a kritikus infrastruktúra védelmére mehet. Belgium azt ígérte, hogy F-16-os vadászgépeket szállít az országnak 2025-től.

Zelenszkij amiatt aggódhat, hogy az izraeli háború eltereli a figyelmet Ukrajna Oroszország ellen vívott védekező háborújáról.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk