Nem lennénk most Brüsszel helyében, Varsó odacsapni készül

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 23.

Külpol

A lengyel belügyminiszter szerint a politikai korrektség diktátumával van dolgunk.

„Az uniós menekültelosztási rendszer rossz, súlyosbítja a migrációs válságot, sérti a tagállamok hatáskörét” – szögezte le Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter, összefoglalva azt a választ, amelyet majd Brüsszelbe továbbítanak a kvótaügyben zajló kötelezettségszegési eljárás keretében, tudósít az MTI.

Az Európai Bizottság (EB) július végén ugyanis újabb szakaszba léptette a Magyarország, Lengyelország és Csehország elleni eljárást, amiért nem teljesítik a 2015 őszén kiszabott egyszeri menekültátirányítási kvótát. Brüsszel kifogásaira szeptemberig kell válaszolni. Varsó válasza arról szól, hogy Brüsszel rendszere a rossz, ami újabb migrációs hullámokat gerjeszt. Különben se szóljon bele az unió a tagállamok dolgaiba – ez az érvelés ugyebár ismerős.

A miniszter hozzátette, a többi uniós belügyminiszterrel folytatott beszélgetései nyomán továbbra is „áttörésben reménykedik”. Jelenleg ugyanis a „politikai korrektség diktátumával van dolgunk”, miközben a migrációs politikát „észszerűen kell folytatni, például úgy, ahogy ezt a lengyel kormány teszi”. (Vagy a magyar, tehetné hozzá.) Vagyis a külső uniós határok védelmére kell hangsúlyt fektetni, ennek a lengyelek eleget is tesznek, ellenben az olyan renitens államok, mint Németország, megnyitják a határaikat, ami nagyon rosszat tesz mindenkinek.

Figyelmébe ajánljuk