Védőmaszkok készítésére állt át egy pizzéria Chicagóban
_111751193_marquesha_top_story_lead.jpg
Dimo's Pizza

Védőmaszkok készítésére állt át egy pizzéria Chicagóban

  • narancs.hu
  • 2020. április 10.

Külpol

Védőfelszerelést a pizzasütőből - badarságnak hangzik, de a jelek szerint működik.

Március 16-án Chicagóban is elrendelték a bárok és éttermek bezárását. Azzal, hogy csak elvitelre és házhoz szállítással szolgálhatják ki vendégeiket, gyakorlatilag padlóra küldték az olyan kis pizzázókat, mint a Dimo's Pizza, hiszen bevételük nagy része a szeletenként árult pizzából származott. Dimitri Syrkin-Nikolau azonban nem esett kétségbe: mérnök barátaival összedugták fejüket és rájöttek, hogy a pizzasütésre használt kemencéket végső soron védőmaszkok készítésére is lehet használni. "Először badarságnak hangzott, de működik a dolog" - nyilatkozta a tulajdonos.

Tészta helyett egyszerűen plexilapokat tesz a sütőbe, melyek a hő hatására megolvadnak, így a megfelelő méretűre és alakúra lehet őket vágni és formálni. "Nagyon gyors folyamat - mindegy, hogy pizzáról vagy plexiről van szó, az elv ugyanaz" - magyarázta. Körülbelül heti 3 ezer maszkot tudnak gyártani, melyet 3 dollárért árulnak - a tulaj szerint azért kérnek pénzt a védőfelszerelésekért, mert csak így tudja beszerezni az alapanyagot és ez biztosítja alkalmazottai fizetését is.

Chicagóban egyelőre nem olyan szörnyű a helyzet mint New Yorkban, a városvezetőknek és a lakóknak is volt egy kis idejük felkészülni, mielőtt beütött a fertőzés. Ennek ellenére már Chicagóban is 6619 fertőzöttet 196 halottat tartanak számon.

Via BBC

Nézzünk együtt a jövőbe!

Mit tesz, és mit tehet a járvány ellen az ellenzék, a honvédség, az önkormányzat? Olvasni jó. Elgondolkozni a jövőn pedig szerfelett izgalmas is lehet, és még a hétköznapokban is jól hasznosítható dolgok sülhetnek ki belőle. Belelátni a jövő bármely kicsiny szeletébe: nincs is annál kecsegtetőbb dolog.

Figyelmébe ajánljuk