Velencében is lemondták a Putyin-hű Lisitsa koncertjét

  • narancs.hu
  • 2022. december 28.

Külpol

Úgy reagált, hogy a zene a politika felett áll, és ő nem ezt érdemli.

A velencei La Fenice operaházban lett volna koncertje Valentina Lisitsa zongoraművésznek, de a fellépést a szervezők lemondták – írja a HVG.

Az olasz közösségi médiában ugyanis terjedt a hír, hogy a kijevi születésű művész az oroszok pártján áll, ami a hazájában zajló háborút illeti, és ennek tanújelét is adta. Miután az orosz hadsereg hónapokig tartó ostrom után elfoglalta Mariupolt, Valentina Lisitsa fellépett a városban, művészként legitimálva a megszállást.

A Corriere.it arról ír, hogy erről az esetről nem tudtak a Musikamera nevű társaságnál, amely a kamarazenei évadot szervezi. A társaság igazgatója, Sonia Finzi sajnálta, hogy ilyen kínos helyzetbe kerültek, ha tudtak volna Lisitsa politikai szerepvállalásáról, nem őt hívják. Így viszont megírták neki, hogy a fellépését elhalasztják. A zongoraművész azonnal válaszolt is: azt írta, a művészet, a zene a politika felett áll, és ő nem ezt érdemli. 

Valentina Lisitsa nyári budapesti koncertjét is lemondták, szintén a mariupoli fellépése miatt. A Margitszigeti Színház akkor azzal indokolta a döntést, Lisitsa mariupoli fellépésével „a világ nemzeteinek álláspontjával szemben, egyértelműen kinyilvánította az orosz agresszor melletti szimpátiáját”.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk