Vesztegetéssorozat a NOB-ban: Puska a falon

  • - péeszer -
  • 1999. február 4.

Külpol

A Salt Lake Citybe tervezett 2002-es téli olimpia körüli botrány az olimpiai eszme beszennyezése, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bemocskolása stb. mellett komikus események napvilágra kerülésével is szórakoztat. A NOB most felütött emlékkönyvében a szexus is megjelent. Juan Antonio Samaranch, a NOB elnöke hétfőn korára hivatkozva utasította vissza azokat a vádakat, melyek szerint gésák jelenlétével emelt partin ünnepelte volna a naganói olimpia befejezését. Kiderült az is, hogy 1988-ban a NOB egyik küldötte Ostersundban call girlnek vélte a hozzá látogató polgármester-helyettes asszonyt.
A Salt Lake Citybe tervezett 2002-es téli olimpia körüli botrány az olimpiai eszme beszennyezése, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bemocskolása stb. mellett komikus események napvilágra kerülésével is szórakoztat. A NOB most felütött emlékkönyvében a szexus is megjelent. Juan Antonio Samaranch, a NOB elnöke hétfőn korára hivatkozva utasította vissza azokat a vádakat, melyek szerint gésák jelenlétével emelt partin ünnepelte volna a naganói olimpia befejezését. Kiderült az is, hogy 1988-ban a NOB egyik küldötte Ostersundban call girlnek vélte a hozzá látogató polgármester-helyettes asszonyt.

Lapunk megjelenésének napján záródokumentumot fogad el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a tiltott teljesítményfokozásról. A dopping jogi és politikai vonatkozásairól kedd óta tárgyalnak Lausanne-ban, ám emellett vélhetően szó esik majd a NOB-tagok megvesztegetési ügyéről is. Az sem kizárt, hogy a március 23-i NOB-ülésen nem csak azok hagyják el a testületet, akiknek a távozása már eldöntött tény. Ekkor fogják ugyanis meghallgatni, illetve felelősségre vonni a vesztegetés gyanújába keveredett tagokat, és döntést hoznak az olimpiai helyszínek kiválasztásának új módjáról.

Fegyverbe!

Az ügy tavaly decemberben kezdődött, amikor Marc Hodler, a NOB svájci tagja diszkréten belefingott a nullás lisztbe: kollégái előtt is titkolva tervét, sajtótájékoztatót tartott, ahol kijelentette, Salt Lake City 2002-es téli olimpiája nem csak a szervezők által ígért ideális lebonyolításnak köszönhető. Hodler szerint a város olimpiai bizottsága más módszereket is felhasznált arra, hogy a NOB tagjait meggyőzze a mormon világközpont előnyeiről. Nekik ajándékokkal, hozzátartozóiknak egyetemi ösztöndíjakkal kedveskedtek a döntés előtt. Juan Antonio Samaranch is rögtön elismerte: két Browning puskát kapott a Salt Lake City-i olimpiai bizottságtól, meg is tudja mutatni, ott lógnak a lausanne-i irodája falán.

Az elnök a svájci sporttárs tájékoztatója után vizsgálatot rendelt el megvesztegetés ügyében. Öttagú bizottság állt fel, tagjai között dr. Schmitt Pállal, az első elnökhelyettessel, Magyarország néhány hete kinevezett svájci nagykövetével. A bizottság és a hivatalból nyomozást kezdő Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) mellett munkához látott George Mitchell, a Demokrata Párt politikai stratégiájáért felelős bizottságának a tagja is. A szenátort - aki nemrég még Észak-Írországban ütötte bele az orrát nagy sikerrel mások dolgaiba - az Egyesült Államok olimpiai bizottsága kérte fel, hogy ő is egy bizottság elnökeként vizsgálja ki, milyen szabálytalanság árán nyerte el az 1995-ös budapesti NOB-konferencián Salt Lake City a rendezési jogot. A NOB speciális szerve a közelmúltban tett jelentést Samaranch elnöknek, Mitchell szenátor bizottsága február végére ígért eredményt.

Pucolnak mind

Január elején lemondott tisztségéről Salt Lake City olimpiai szervezőbizottságának elnöke, Frank Joklik. Nyilatkozata szerint nem tudott arról, hogy az általa vezetett bizottság értékes ajándékokhoz, kedvező ingatlanügyletekhez segítette a NOB tagjait, és azok családtagjainak mintegy 400 ezer dollár értékben fedezte lakásfenntartási, utazási, tanulmányi és egészségbiztosítási költségeit, és arról sem hallott, hogy a NOB tagjait megdobták volna 5-7 ezer dollár zsebpénzzel.

Január 23-án Lausanne-ban zárt ajtók mögött megkezdődött a vesztegetési ügyben gyanúba keveredett tagok meghallgatása. Bár az ülésen Salt Lake City volt napirenden, kiderült, hogy az ausztrál olimpiai bizottság a 2000-es olimpia helyszínének kijelölése előtti estén 35-35 ezer dollárt ajánlott fel a NOB két afrikai tagjának. Másnap Sydney két szavazattal megelőzte Pekinget. A rendkívüli ülésen a Salt Lake Cityvel kapcsolatos vesztegetés miatt 13 tag meghallgatását tervezték, ám az érintettek közül csak hatan mentek oda, a többiek írásban tájékoztatták a testületet álláspontjukról. Az ülés megkezdése előtt lemondott tagságáról a finn és a líbiai küldött. A testület ezután bejelentette: a márciusi NOB-plenárison hoznak majd döntést a kongói, a mali, a szudáni, a kenyai, a chilei és az ecuadori tagtárs ügyében. (A vizsgálóbizottság csak előterjesztést tehet a kizárásokról.) A bizottság határozatának bejelentése előtt lemondottakhoz csatlakozott a szváziföldi NOB-küldött is, akinek egyébként is kinézett volna a kizárás. A testület megrovásban részesítette a holland tagot, az orosz, a dél-koreai és az elefántcsontparti delegáltak ügyében később tesznek javaslatot. Az ő bűnösségük egyelőre nem bizonyítható.

Samaranch elnök az ülés után bejelentette, márciusban bizalmatlansági indítványt terjeszt be önmaga ellen, amikor is majd a NOB 114 tagja dönt további sorsáról.

A múlt héten az FBI nyomozói meghallgatták Salt Lake City egyik elöljáróját, aki 1995-ben részt vett a budapesti kongresszuson. A szövetségi nyomozók arra keresik a választ, hogy a bizottság valóban hozott-e magával ötvenezer dollárt azért, hogy néhány NOB-tag döntését megkönnyítsék, megszegve ezzel a bankjegyek külföldre való kivitelének szabályait. Eközben Schmitt Pál cáfolta a berlini képviselőház Zöld frakciójának vádjait, melyek szerint berlini utazása során 18 ezer márkás számlát csinált volna. Thomas Bach, a NOB végrehajtó bizottságának német tagja szerint "Schmitt bemutatta Berlin kormányzó polgármesterének azt a levelet, mely szerint ő 752 svájci frank értékű számlát nyújtott be, költségtérítésre".

Az ügynek tehát, melyben jelenleg legalább öt szervezet nyomoz, nincs vége. Hétfőn egy ausztrál napilap osztotta meg kutatásának eredményeit az olvasókkal. Ezek szerint a melbourne-i 1996-os olimpia megrendezéséért versenybe szálló pályázóbizottság 13 millió dollárt különített el úgy, hogy ahhoz csak az olimpia megrendezése után nyúlhattak a szervezők. A záradék szerint "az alábbi pénzösszeg az 1996-os Nyári Olimpiai Játékok megrendezésére vonatkozó NOB-szavazás végeredményének a biztosítására szolgál, valamint a NOB elvárásainak teljesítésére és az ehhez kapcsolódó marketingprogramokra - például az utazási költségek fedezésére - költhető".

Ahogy közeledik a márciusi NOB-ülés, vélhetően úgy kerülnek elő még újabb dokumentumok a játékok helyszínét kijelölő döntések hátteréről. Ha Samaranchnak nem szavaz bizalmat a NOB, akkor Schmitt Pál személyében a világtörténelem során első ízben magyar elnöke lesz a testületnek.

- péeszer -

Figyelmébe ajánljuk