Világkereskedelmi tanácskozás, Seattle: Globális kételyek

  • Kovácsy Tibor
  • 1999. december 2.

Külpol

Kedden kezdődött, és úgy tervezik, péntekig tart a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) miniszteri tanácskozása. A szervezők erősen mértéktartó reményei szerint a szabad kereskedelem előmozdítására létrehozott globalizációs monstrum immár 135 tagállama talán képes lesz megállapodni legalább abban, miről is legyen szó azon a majdani, elnevezését és horderejét tekintve egyaránt millenniumi tanácskozássorozaton, amely végképp porba dönti majd a szabad nemzetközi áru- és pénzmozgás megannyi avítt akadályát.
Kedden kezdődött, és úgy tervezik, péntekig tart a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) miniszteri tanácskozása. A szervezők erősen mértéktartó reményei szerint a szabad kereskedelem előmozdítására létrehozott globalizációs monstrum immár 135 tagállama talán képes lesz megállapodni legalább abban, miről is legyen szó azon a majdani, elnevezését és horderejét tekintve egyaránt millenniumi tanácskozássorozaton, amely végképp porba dönti majd a szabad nemzetközi áru- és pénzmozgás megannyi avítt akadályát.

Borítékolható, hogy Seattle, az északnyugat-amerikai végek Csendes-óceán parti nagyvárosa nem a szabad kereskedelmi áttörésről lesz híres, sokkal inkább a tüntetések, nagygyűlések, éhség- és ülősztrájkok, jelmezes felvonulások, haragos és vicces tiltakozó akciók rekordmennyiségéről. Hetek óta tele vannak a legkülönbözőbb vallási, szakszervezeti, környezetvédő, harmadikvilág-támogató, globalizáció-, génmanipuláció-, Coca-Cola- és McDonald´s-ellenes csoportok honlapjai a részletes seattle-i programmal: este nyolckor általános tiltakozó gálaest, másnap reggel kilenckor éhségsztrájk a gyermekmunka ellen, délben jelmezes felvonulás a tengeri teknősök védelmében stb. A nagy amerikai szakszervezeti szövetség, az AFL-CIO állítólag húszezer esőköpenyt oszt szét demonstráló tagjai között: Seattle-ben ronda idő van ilyentájt.

Nagyon helyes! - dobbanna fel a lázadó szív, nehogy már odahajítsuk a bio-, öko- és szociosokféleséget a mindent eltaposó konszerneknek, nehogy az államok nemzetközi súlyukkal felszorzott önös érdekei döntsék el, hogyan, milyen életforma-kényszerpályák mentén fuldokoljon az állampolgár a szeméttermelő túlfogyasztás mocsarában. Csakhogy

egyre gyanúsabbak

a látszólag önfeledt poszthippi, másodgenerációs ´68-as proteszterek is. Vegyük csak José Bovét, a francia parasztszövetség konok és rokonszenves vezetőjét, akit a nyáron annyira felizgatott a zseniális sajtra, a rokfortra kirótt magas amerikai vám, hogy emberei élén nekirontott egy épülő McDonald´s étteremnek, dúlt és rombolt, majd pedig megtiltotta, hogy a szövetség kaucióval váltsa ki Montpellier tömlöcéből. Bové már napok óta ott van Seattle-ben, hogy a szemét műkaják szabad terjedése, valamint a normális ételek exportját akadályozó rendszabályok ellen tiltakozzon. És persze igaza van, de igaza van annak is, aki szerint a nyíltan szubvencionált francia őstermelő minőségi érvei ugyanolyan érdekeket takarnak, mint amilyenekre a génkezelt gabonát termelő, kevésbé nyíltan szubvencionált amerikai farmer hivatkozik a végsőkig.

De ugyanígy tevődnek át

az első és a harmadik világ ellentétei

is a civil szférába. Az amerikai szakszervezetek azt követelik, hogy vonják be a WTO-tárgyalásokba azokat a munkaügyi szempontokat is, amelyek mentén szabályozni lehetne az olcsó munkaerő alkalmazásakor is elvárható szociális minimumot. A szegény országok viszont azt mondják erre, hogy általános érvénnyel nem lehet ilyesmit megfogalmazni, és a követelés nem egyéb, mint a jóléti országok munkahelyvédő protekcionizmusa.

Való igaz, botrányos körülmények között, éhbérért termeltet egy sor multi cég a fejlődő országokban, főleg a ruházati és a sportszeriparban, ugyanakkor a civil szervezetek elégedetlenkedésének hatékonyságát jól jelzi, hogy e multik közt vannak már olyanok is, amelyek rendszeresen ellenőrzik távoli üzemeikben a munkakörülményeiket, joggal tartva az esetleges fogyasztói bojkottól és az ebből adódó veszteségektől. Lehet, hogy a Seattle-ben tiltakozók több tízezres tömege és ideológiai káosza megakasztja a kormányhivatalnokok igyekvő egyenlendületét, rontja a tárgyalások hatékonyságát, de nagyobb volna a baj, ha civil kotroll nélkül, csak a piaci logika alapján alakulna a millenáris globálvilág. Az a vicc, hogy ezt már a hivatalos helyeken is így gondolják: José Bovét maga a francia kormány akkreditáltatta a WTO-tanácskozásra, hivatalosan elismert tiltakozóként, valamint nyomatékul az Egyesült Államokkal folytatott, időtlen agrárvitában, ahol az EU francia kereskedelmi biztosa, Pascal Lamy szabadkereskedelem-párti szocialistaként az "irányított globalizáció" eszméjét népszerűsíti.

1986 és 1994 között, amikor a WTO-t még GATT-nak (Általános Kereskedelmi és Vámtarifa Egyezménynek) hívták, nyolcévi huzakodásukba került az érintetteknek, hogy lebontsanak egy sor protekcionista korlátot a nemzetközi áru- és pénzmozgás útjából. A szabadpiac okozta új problémák - munkahelyek átáramlása a fejlődő országokba, versenyképtelen ágazatok megszűnésének szociális következményei, közvetett környezeti károk stb. - sokkal gyorsabban világossá váltak, így aztán az újabb áttöréssel kapcsolatban érthetők a kételyek. Főleg azután, hogy az előkészítő megbeszélések - a múlt hétig, Genfben - eredménytelenek voltak. Nehéz lesz további engedményeket kicsikarni - akármi a vitatott kérdés, akárkik a szemben álló felek. Itt van mindjárt a harmadik világ: a fejlődő országok türelmet kérnek a fejlettektől, és joggal hivatkozhatnak arra, hogy az Északot övező kereskedelmi korlátok tizennégyszer akkora veszteséget okoznak a Délnek, mint amennyit adományként kap fejlesztési segélyek formájában.

A tanácskozás várhatóan mérsékelt eredményessége borongást okoz majd, talán ezért is mondják sokan, hogy mindegy, sikernek az is elég, hogy a múlt héten létrejött egy grandiózus amerikai-kínai megállapodás, amely

bekormányozza

végre Kínát is

a szabadkereskedelem barátságos vizeire. A kínai reformfolyamat leghatalmasabb lépése. Mondhatni. Ez az egész Kína-dolog mindenkinek olyan kellemetlen. A hatalmas ország és egymilliárdon bőven felüli lakossága egyetlen szédítően hatalmas piac, közben meg ezek a kínos csacskaságok - most kapott öt-tizenegy évet néhány ellenzéki, hát ők azok, akik ott rohadnak meg, nem fog értük sírni senki, plusz a Falun-Kung, a kínai Hitgyüli, az is kit érdekel. Kinek ne volna barátságos a lelkendezés WTO-kényszer alatt szükségképpen reformálódó kommunizmusról, amelynek a konzervatív vonal ellene hat természetesen. Ami történt: Csiang Cö-min, a Mao-Teng-vonal harmadvonalbeli reménybelije áldását adta rá, hogy a kétségkívül jóarcú Csu Zsung-csi előtérbe tuszkolásával bebiztosított jófej-reform-vonal képviselje az új irányt, amely a jövő évezredre is biztosítja majd a Kínai Kommunista Párt uralmát. Belép a nemzetközi tőke, tönkremegy néhány tízmillió kínai paraszt, igazi verseny lesz az autópiacon, ötvenszázalékos tőke-részarány a távközlésben és az interneten, racionalizálódnak az állami veszteség-monstrumok, számítások szerint a kezdeti súlyosbodás után visszaesik a munkanélküliség, jobblét sokaknak - valamint nem esik szét a Közép Birodalma. Mely utóbbinak kétségkívül örülhetünk. Persze aki egy percig is komolyan hiszi, hogy amennyiben a konstrukció netán szociálisan borul, Peking majd eltöpreng nemzetközi elkötelezettségein, latolgat és engedményekre hajlik, az bizony téved, elég súlyosan. Csiang Cö-minék sajnos okosak, és a piacgazdaság sem üzen többet a vulgármarxizmusnál: igen, a lét határozza meg a tudatot. Gazdagodna minden kínai.

Kovácsy Tibor

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.