Tartalom

MaNcs, XI. évf. 48. szám, (1999.12.02.) (1999-12-02)

Egotrip

Egotrip

Várhegyi éva: Ekotrip

Bill Clinton láthatóan megirigyelte a berlini fal ledöntésének tizedik évfordulóját ünneplő elődjét. ´ is falat döntött: csaknem napra pontosan az évfordulón írta alá az amerikai pénzügyi szektort felszabdaló falakat eltávolító törvénymódosítást.

Publicisztika

Publicisztika

Hé, hatvannyolc!

Jogi szempontból nincs semmi meglepő abban, hogy a török Semmítőszék helybenhagyta Abdullah Öcalan halálos ítéletét. Nem merült fel ugyanis semmítési ok. A szeparatizmussal, terrorizmussal és harmincezerszeres gyilkossággal vádolt gerillavezér, akinek ideológiájában jól megfért egymással a hatvanas évek szélsőbalossága, a nacionalizmus és az iszlám, azt az ítéletet kapta, amit az érvényes török jog szerint megérdemelt. Szabadsághősnek vagy politikai bosszú áldozatának épp úgy nem tarthatjuk, mint ahogy a hozzá képest kispályás Carlost sem. Az analógia nem légből kapott, Apo a hatvanas évek újbalos forradalmár-generációjának utolsó nagy túlélője, s az egyetlen, akinek - Fidelt és csapatát nem számítva - kis híján bejött a dolog. ´ az utolsó hatvannyolcas mácsó, és innen nyugati nimbusza is. A dolgok könyörtelen logikája viszont éppen abba az irányba mutat, hogy a hozzá hasonlók - ha nem a harcmezőn végzik -, akkor börtöncellák mélyén, vagy éppen a vérpadon találják meg az utat a halhatatlanságba.

Publicisztika

A súgó: lyuk

Persze: fekete. A mi fekete bárányunk, a mi fekete kutyánk kölyke. A tékozló fiú. És innen már generációs probléma az, ami első blikkre médiavircsaftnak tűnik.

Belpol

Belpol

"Ennek katasztrofális vége lesz"

Kis Gyula a társadalombiztosításról

Kis Gyula 1990 és 1994 között az egészségügyi és szociális bizottság MDF-es elnökeként kulcsszerepet játszott a társadalombiztosítás újraönállósításában. A kialakult struktúrát félig-meddig saját gyermekének tekintheti, úgyhogy elképzelhető, mit érezhetett 1995-1996-ban az egészségbiztosító gazdálkodását vizsgáló parlamenti bizottság vezetőjeként, amikor szembesülnie kellett azzal, miként valósították meg ideáját Sándor Lászlóék. Felfogása mégsem változott: a közös kockázatvállaláson alapuló tébé-modell híveként bírálja a nyugdíjreform bevezetését, s közben a közelmúlt egyik legfontosabb eseményéről, a tébé-önkormányzatok megalakulásáról olyan történeteket mond el a MaNcsnak, amiket eddig soha sehol senki.

Belpol

Cyber hírek

Egymilliárd találatA Media Metrix internetes piackutató cég szerint az Egyesült Államokban október hónapban naponta egymilliárd weboldalt töltöttek le a böngészők. Ez másfélszeres forgalomnövekedést jelent a tavalyi év októberéhez képest, és a felhasználók száma is negyven százalékkal növekedett: jelenleg az USA-ban 64 millióan interneteznek.

Belpol

Kulturális hírek

A Marghescu-gyűjteményA Szépművészeti Múzeumban kiállítás nyílt a Hannoverben élő Marghescuné Hunor Mária műgyűjteményéből, többek között Miró, Tápies, Alechinsky, Beuys, Günther Uecker és Eduardo Chillida alkotásaiból.Meghalt Quentin Crisp 91 éves korában meghalt Quentin Crisp angol író, aki nyíltan vállalt homoszexualitásával a melegmozgalom emblematikus figurájának számított, s önmagát Stately Homo of England (Anglia fenséges homója) kifejezéssel illette. Legismertebb műve, az 1968-ban megjelent The Naked Civil Servant (A meztelen közhivatalnok) egy meleg fiatalemberről szól a 30-as évek mainál kevésbé toleráns Angliájában.

Az olajbiznisz Magyarországon

Belpol

Fekete arany

Többévi késéssel robbant az olajbomba: és csak annyi kellett ehhez, hogy egy rendőrtiszt, vállalva a következményeket, beszélni kezdjen eltussolt olajbűntényekről, korrupt és az alvilág markában lévő rendőrökről. Alábbi összeállításunkban nemcsak az időközben megindult vizsgálatokról tudósítunk, hanem - elmerülvén a faktualitás mocsarában - számba vesszük, mi tette lehetővé a rendszerváltás utáni Magyar-ország legnyereségesebb vállalkozását, az olajszőkítést.

Belpol

Az SZDSZ tisztújító közgyűlése: Merre visz a végzet

Bármely párt bármely kongresszusa is lehetett volna a szabaddemokraták szombati küldöttgyűlése. Később ez az érzés csak erősödött: unatkozó politikusok, gyakran és ütemesen tapsoló második vonal, sima elnökválasztás, befut az egyetlen jelölt, az Utasellátóból rendelt egységcsomag-ebéd után lassan hazafelé szállingózó küldöttek. Az SZDSZ aligha ijesztett rá az ellenfelekre a hét végén.

Belpol

Kiskorúak veszélyeztetésével vádolt plébános: Ki jön a házamba?

Kiskorúak veszélyeztetésénél bizonyára nyomósabb ok szükséges ahhoz, hogy egy papot azonnal eltiltsanak hivatásától: a dégi plébános mindmáig szabadon gyakorolhatja hivatását. A szexuális zaklatással is megvádolt pap ugyan nem jár már a dégi általános iskolába, de alakja időről időre feltűnik a szomszédos falu iskolafolyosóján. A püspökség jelenleg nem ezzel, hanem a plébános "ellenfeleinek" pénzügyeivel van elfoglalva.

Belpol

"Jelentés" a "megfigyelési" ügyről: Kosztolányi D. minden munkája

Pénteken az ún. megfigyelési bizottság koalíciós többsége a MIÉP támogatásával elfogadta azt a tervezetet, amelyet a testület fideszes elnöke, Kosztolányi Dénes készített. A szöveg bizonyítottnak tekinti, hogy Pokorni Zoltán ellen az előző parlamenti cilkus idején titkos és törvénytelen adatgyűjtés folyt, s erősen valószínűsíti, hogy ennek finanszírozására közpénzeket használtak föl. A bizottság szocialista és szabaddemokrata tagjai szégyenletesnek nevezték a jelentést, amelyben az "eredeti" megfigyelésekről, az Orbán Viktor által tavaly augusztus 25-én bejelentett ügyről nagy a kuss.

Belpol

Távozó főhungarista: Volt, nincs, lesz

Bár Szabó Albert valóban elhagyta Magyarországot, és Ausztráliába ment, szervezete, a Magyar Népjóléti Szövetség - igaz, október 23-án nem pocskondiázták sem a hazai zsidóságot, sem a cigányságot, sem a bevándorlókat - a jelek szerint egyáltalán nem tétlen. Ha nem változtat magatartásán, fel kívánják jelenteni a zsidó hitközösséget, továbbá vállalkozások beindítását tervezik, kapcsolatokat ápolnak az iraki vezetéssel és Vlagyimir Zsirinovszkijjal. Szabó Albert a jövő év elején részt vesz egy chilei nemzetközi konferencián. Azután visszajön.

Külpol

Külpol

Világkereskedelmi tanácskozás, Seattle: Globális kételyek

Kedden kezdődött, és úgy tervezik, péntekig tart a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) miniszteri tanácskozása. A szervezők erősen mértéktartó reményei szerint a szabad kereskedelem előmozdítására létrehozott globalizációs monstrum immár 135 tagállama talán képes lesz megállapodni legalább abban, miről is legyen szó azon a majdani, elnevezését és horderejét tekintve egyaránt millenniumi tanácskozássorozaton, amely végképp porba dönti majd a szabad nemzetközi áru- és pénzmozgás megannyi avítt akadályát.

Külpol

Észak-írország: Két hónap a világ

Lapzártánk idején tartotta ülését az északír tartományi nemzetgyűlés, az a testület, amely a tavaly népszavazáson megerősített nagypénteki egyezmény alapintézménye hivatott lenni. A képviselők 1998. júniusi megválasztásuk óta most ültek össze másodszor. És most is csak rettentő balhézás után.

Színház

Színház

Első Magyar Hastáncfesztivál az Almássy téren: Ringó sztárok

A tánc és a has együtt maga az élet, ez vitathatatlan. Idahótól Stock-holmig most ezzel operálnak a testük gyökereit kereső, újranőiesedő, hedonista nők és a feminin férfikisebbség. A hastánc, közismert nevén belly dance, a legdrágább tánckurzusok közé tartozik, mégis hisztérikus a túljelentkezés, sőt újabb iskolákat alapítanak még így, a kimúlófélben lévő ezred hangulatában is. Talán a New Age eljövetele, a kulturális kiábrándulás, a csontkollekciók és a fogyókúra évszázados kínja fölötti diadal vagy az egyszemélyes örömszerzés lehetősége vezérli a megszállottakat. A dolog az elmúlt évben Magyarországon is hihetetlen népszerűségre tett szert.

Film

Film

"Aki ad magára" (Fekete Gyula zeneszerző)

1911-ben a Lipótvárosi Kaszinó operapályázatára beadott A kékszakállú herceg várát a zsűri előadhatatlannak minősítette. Hét év hibernáció után Bartók operája életre kelt, és meghódította a világot. 1948. március 15-én, a magyar szabadságharc centenáriumán Kodály új művét mutatta be az Operaház. A szerző az ünnepi előadáson átvehette ugyan Kossuth-díját, de a Cinka Panna daljáték két előadásnál többet nem élt meg, csendben kimúlt. Mindkettő szövegírója Balázs Béla volt. Idén az Operaház millenniumi versenyt hirdetett. A többfelvonásos kategória győztese Bozay Attila Az ember tragédiája című operája lett. Az egyfelvonásosok között első díjat nem osztottak ki. A második helyezést Fekete Gyula operája, A megmentett város kapta. Librettójaként Eörsi István azonos című drámája szolgált. Bozay művét jövőre, október 23-án fogják bemutatni. Fekete operájának további sorsa még ismeretlen.

Film

"Megengedünk magunknak egy jutalomjátékot" (Kovács Péter és Kovalovszky Márta művészettörténészek)

Szerencsés műgyűjtők, kedvenceiket bárki megcsodálhatja a székesfehérvári múzeum gazdag gyűjteményében, de galériások is, akik értékválasztásaikkal befolyásolhatták a huszadik század magyar művészetének megítélését. Immár harmincöt éve a Szent István Király Múzeum munkatársai, a mostani kiállítás személyes válogatás legkedvesebb műveikből.

Zene

Zene

Kihűlt: Les Negresses Vertes - Trabendo

A karácsonyi nagy mustrához majd megpróbálom számba venni a triphop és a nép-zenék közös próbálkozásait. Finomnak tűnik, meg kell mondanom. De most még nem tartunk ott; most csak arról, hogy mire jutott egymással Howie B és a már-már elfeledett Les Negresses Vertes.

Könyv

Könyv

-1: Születésnap (omra)

Beosztottam: egyetlen mentség. Hogy a születésnapomra - mindjárt javítok ezen, bár születésemen már nem tudok, csak egy műfajon - "mínusz egyként írom meg magam", karácsonyra (erről is mindjárt valamit) "plusz egyként", az élet örömeiről (bár ezek itt is sorolódnak, csak mint nehézségek), az új év elejére (itt végképp szárban leszünk, és nem úgy értem, hogy sokáig szárban leszünk változván a változandók, is, szárban, már akik, többségünkben, enyhítek ezen, tekintetes Szépek, ki-ki önmaga többségében szarban lesz, leszámítva, akik csekélységükben sem lesznek szárban; de nem ez a "mínusz egy", áh, ez még messze nem), új évre, amely NEM AZ ÚJ ÉVEZRED MÉG, csak egy olyan dolog, hogy... de erről másutt (itt alig), valami vidámat, az új évre valami olyan kavalkádot, mint a szar átmeneti lemosása után a fertőtlenítő jó szaga és kimutatható sok vízijáték-nyomíve akárhol, ahova szártak, de van tisztogatás utána, azért az van.

Lokál

Lokál

A marihuána és az emberi agy: Fű a szénakazalban

A kutatóknak egyre pontosabban sikerül felfedezniük a marihuána hatásmechanizmusát. Lassacskán kiderül, hogyan hat agyunk egyes részeire, miként befolyásolja szervezetünket. Magyarországon az MTA égisze alá tartozó KOKI (Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet) egy kutatócsoportja végez ilyen irányú kísérleteket az agy bizonyos sejtjeinek jobb megismeréséért. A fű rajongóit lebeszélném, hogy jelentkezzenek kísérleti alanynak, mivel a kutatók vékony, megfestett agyszeletekkel dolgoznak. Ezt túlélve két évet ülni színes és szeletelt aggyal senkinek sem lehet a célja.

Tranzit

Tranzit

Autóteszt-mód: Ford Puma

Egyszer már megpróbálkoztak a dögös külsővel. 1959-ben a Ford létrehozta a világ első közvélemény-kutatásos alapon tervezett autóját, az Edselt. A járgány full állat volt, még bakelites lemezjátszót is építettek bele, de csúfosan megbukott. A dizájner ugyanis pina alakú nikkeldíszt rakott a hűtőrácsra.