Visszarendelik a hadsereget Oroszország déli és nyugati határáról

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. április 22.

Külpol

Szergej Sojgu védelmi miniszter jelentette be csütörtökön a csapatok visszavonását.

Elértnek nyilvánította a hadgyakorlat céljait, és elrendelte az orosz déli és nyugati katonai körzetben zajló harckészültség-ellenőrzés pénteki leállítását csütörtökön Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Moszkvában – számolt be róla az MTI. A miniszter úgy fogalmazott: „Úgy gondolom, hogy a váratlan ellenőrzés céljait sikerült teljességgel elérnünk. A csapatok bebizonyították, hogy képesek az ország védelmét megbízhatóan biztosítani.”

Az orosz csapatösszevonás komoly nemzetközi visszhangot váltott ki, ugyanis a haderő nagy létszámú felvonultatása azzal fenyegetett, hogy a a hét éve tartó Ukrán-Orosz konfliktus új szintre emelkedhet.

Szergej Sojgu csütörtöki parancsa a déli katonai körzet 58. hadseregére, a központi katonai körzet 41. hadseregére, valamint három légideszant hadosztály visszavonására vonatkozik. A hadgyakorlat fő szakaszát csütörtökön a Krímben, az Opuk gyakorlótéren tartották meg, a védelmi miniszter részvételével. Sojgu ezt követően rendelte el, hogy vezérkar, valamint a katonai körzetek és a légideszant egységek parancsnokai tervezzék meg és április 23-tól kezdjék meg a csapatok visszavonását állandó állomáshelyükre, valamint készítsenek részletes elemzést a harckészültség meglepetésszerű ellenőrzésének eredményeiről. Az érintett egységeknek május 1-ig kell visszatérniük bázisaikra.

Oroszország a Donyec-medencei konfliktus kiéleződésével párhuzamosan március vége óta megerősítette katonai jelenlétét Ukrajna határainak közelében és a 2014-ben elcsatolt Krímben. Az orosz védelmi minisztérium a csapatmozgásokat hadgyakorlatokkal magyarázta, a Kreml pedig hangsúlyozta, hogy Oroszország nem fenyeget senkit.

Nemzetközi elemzők azonban a konfliktus kiterjedésétől tartottak, ahogy arról lapunknak adott interjújában Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő is beszélt. A mostani bejelentés fontos lépés lehet a feszült helyzet feloldása érdekében.

Neked ajánljuk