Vizsgálják Le Penék magyar kampánykölcsönét is

  • narancs.hu
  • 2023. május 25.

Külpol

A francia parlament bizottsága arra kíváncsi, a Nemzeti Tömörülés kapott-e pénzt Putyinhoz vagy Orbánhoz köthető szervezettől.

Vizsgálat indult a francia parlamentben a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés kampányfinanszírozása miatt. 

Az Euronews arról tudósít, hogy a testület szeretné kideríteni, hogy a francia radikális párt kapcsolatban áll-e Moszkvával, kapott-e pénzt Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz vagy Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz köthető szervezetektől. 

A vizsgálat egy 9,4 millió eurós hitelre összpontosít, ezt egy cseh-orosz tulajdonú bank adta a Nemzeti Tömörülésnek, amely még nem fizette vissza a pénzt.

Marine Le Pen azt mondta, ez az eljárás boszorkányüldözés. 

A HVG által szemlézett Parisien azt írta, a politikus határozottan tagadta, hogy kapcsolatban állna Putyin elnökkel. Ő egy bankkal állapodott meg, nem az orosz elnökkel, és nem tudott arról, hogy annak a banknak a vezetője „közeli kapcsolatot ápol az orosz állammal”. Amikor a kérdéses hitelt felvették 2014-ben, a párt komoly anyagi nehézségekkel küzdött, és hiába írt kétszáz levelet különböző francia és európai pénzintézeteknek, egyik sem akart hitelt adni nekik. Ezért kerestek külföldi bankot.

A HVG emlékeztet, Le Pen a 2022-es elnökválasztási kampányát a magyar MKB Bank több mint 10 millió eurós kölcsönéből finanszírozta. A Financial Times azt írta, a hitelt Orbán Viktor személyes utasítására folyósította a magyar pénzintézet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk