Elfogták a ruandai népirtás egyik felelősét

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. május 25.

Külpol

Fulgence Kayishema kétezer tuszi menekült lemészárlásáról döntött 1994-ben az ENSZ-törvényszék szerint.

A Dél-afrikai Köztársaságban őrizetbe vették a ruandai népirtás több mint húsz éve körözött egyik gyanúsítottját – közölte a Ruandában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék.

A világ egyik leginkább keresett szökevényét, Fulgence Kayishemát azzal vádolják, hogy mintegy kétezer tuszi menekült lemészárlásáért felelős. A gyilkosságok a 1994. évi népirtás időszakában történtek Kibuye prefektúra Nyange nevű településének katolikus templománál.

„Fulgence Kayishema több mint húsz éven át volt szökésben. Letartóztatása lehetővé teszi, hogy ügyében igazságot szolgáltassunk a vádiratban szereplő bűncselekményekért” – jelentette ki Serge Brammertz főügyész.

Kayishema ellen a ruandai népirtást vizsgáló nemzetközi törvényszék emelt vádat még 2001-ben.

Brammertz elmondta, hogy a Kayishema elfogásához vezető nyomozás több afrikai és Afrikán kívüli országra is kiterjedt, a letartóztatás pedig a dél-afrikai hatóságok támogatásának és együttműködésének volt köszönhető.

A ruandai népirtást, százezrek szervezett legyilkolását a többségi hutu nemzetiséghez tartozó milíciák követték el nagyjából száz nap alatt, 1994. április 6-ától július közepéig. Az öldöklés során ENSZ-adatok szerint körülbelül ötszázezer kisebbségi tuszi és több százezer mérsékelt hutu vesztette életét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk