Von der Leyen: El kell gondolkozni az oltás kötelezővé tételén

  • narancs.hu
  • 2021.12.01 14:30

Külpol

Az unió nem rendelheti el a kötelező oltást, de von der Leyen szerint muszáj erről beszélni. 

Az Európai Uniónak meg kell fontolnia, hogy szükség van-e a kötelező koronavírus elleni oltásra a járvány elleni harcban – erről beszélt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán a Bloomberg beszámolója szerint. 

Von der Leyen egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy érthető és helyénvaló azt a vitát most lefolytatni, hogy hogyan lehet ösztönözni a kötelező oltást az EU-ban, egyáltalán mit gondolnak róla, és közös álláspontotra lenne szükség. 

Az EU-nak ugyanis nincs joga előírni kötelező oltást, de megpróbálhatja a tagállamokat egy közös álláspontra hozni.  

Von der Leyen arról is beszélt, hogy össz-EU-s szinten 77 százalékos az átoltottság, de a teljes átoltottság és az emlékeztető oltások lennének a legjobb eszközök a járvány elleni küzdelemben.  

A lap hozzáteszi, a hamarosan hivatalba lépő német kancellár, Olaf Scholz például támogatja a kötelező koronavírus elleni oltást, Görögországban pedig a 60 év feletti oltatlanokra 100 eurós havi büntetést szabnak ki egészségügyi illetékként. 

Az uniós egészségügyi miniszterek legközelebb kedden fognak tárgyalni a járványhelyzetről, amely a december 16-i EU-csúcsnak is témája lesz. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk