Vučić leváltja Szerbia meleg miniszterelnökét

  • narancs.hu
  • 2024. január 4.

Külpol

Pedig Ana Brnabić hűségesen szolgálta a teljhatalmú elnököt.

Aleksandar Vučić szerb elnök egy interjúban csak úgy mellesleg megjegyezte, hogy eddig hűséges párttársa,

Ana Brnabić negyedszerre már nem kap miniszterelnöki megbízást

írja a Népszava. Vučić Brnabićot 2017-ben nevezte ki kormányfőnek. Remek kirakatembere volt, hisz' Brnabić nem titkolja, hogy meleg, és egy nővel él együtt, ez pedig jól jött Szerbia nyugati kritikusai miatt. A balkáni országnak progresszív miniszterelnöke van – ezt a képet sugallta Vučić. Miközben Brnabić valójában semmiféle önállóságot nem tanúsított, legfeljebb csak az elnök melletti harcias kiállásával tűnt ki, kormányzási képességeit nem csillogtatta, nem volt rá lehetősége.

 
Aleksandar Vucic szerb államfő  és Ana Brabic miniszterelnök, valamint Milos Vucevic párttársaik körében sajtóértekezletet tartottak a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) eredményváró rendezvényén az előrehozott szerbiai választások estéjén.
Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic

Vučić pártja, a Szerb Haladó Párt (SNS) pár hete megnyerte az előrehozott parlamenti választást, de az ellenzék 13 napon át tartó tüntetéssorozata azt mutatta, nem teljes a szerb társadalom bizalma az idén már tíz éve regnáló politikus felé. Hogy a politikai nyomás késztette-e Vučićot a váltásra, nem tudni – jegyzi meg a lap. Az azonban már világos, ki válthatja Brnabićot a miniszterelnöki székben.

Az SNS jelenlegi elnöke, az eddigi védelmi miniszter, Milos Vučević lehet a befutó, akit már az előző előrehozott választás után is esélyesnek tartottak.

Míg Brnabićról azt mondta az elnök, hogy "fontos feladatok várnak majd rá".

A Danas nevű lap arról írt, valójában nincs is különösebb jelentősége annak, ki lesz a következő szerb miniszterelnök, mert a kormányfő semmiféle szuverén döntési joggal nem rendelkezik. Politikai posztról van szó, a kormányfő feladata, hogy a lehető legharciasabban védelmezze az államfőt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk