Weber: a Fideszen múlik, tisztázzák-e magukat

  • narancs.hu
  • 2019. november 26.

Külpol

A hírek szerint a Fidesz teljesen elszigetelte magát a pártcsaládban, befolyása a nullával egyenlő.

Budapestnél pattog a labda, a Fidesznek pedig még van lehetősége arra, hogy tisztázza magát, és végül bennmaradhasson az Európai Néppártban - nyilatkozta Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője az Azonnalinak. Egy hete Donald Tusk, az Európai Néppárt akkor még csak elnökjelöltje félreérthetetlen üzenetben jelezte Orbánnak: nem szeretné, ha a biztonság és a rend jelszavait populisták sajátítanák ki.

Félreérthetetlen üzenetet küldött Orbánnak az Európai Néppárt elnökjelöltje

Donald Tusk nem szeretné, ha a biztonság és a rend jelszavait populisták sajátítanák ki. "Semmi esetre sem engedhetjük meg, hogy a biztonságot és a rendet kisajátítsák a politikai populisták, manipulátorok és autokraták, akik azt akarják elhitetni az emberekkel, hogy a szabadság nem összeegyeztethető a biztonsággal.

“Semmi esetre sem engedhetjük meg, hogy a biztonságot és a rendet kisajátítsák a politikai populisták, manipulátorok és autokraták, akik azt akarják elhitetni az emberekkel, hogy a szabadság nem összeegyeztethető a biztonsággal. Hogy a határok és országok védelme nem összeegyeztethető a liberális demokráciával, a hatékony kormányzás pedig a jogállamisággal. Ez a lényege az Európai Néppárton belüli belső vitánknak" - mondta Tusk az EPP zágrábi kongresszusán. Hozzátette: a rend és biztonság nem zárják ki a polgári szabadságjogok, a jogállamiság, a közéleti tisztesség biztosítását, aki pedig ezt képtelen elfogadni, „az de facto kizárja magát a családunkból".

Tuskot végül úgy választották elnökké, hogy a Fidesz a felfüggesztett tagsága miatt nem is szavazhatott. Később az új elnök igyekezett mérsékelni szavai élét, azt bizonygatva hogy nem közvetlenül a Fidesznek üzent, hanem az összes EPP-tagpártnak. Ettől függetlenül a Fidesz sem lélegezhet fel, az Azonnali szerint ugyanis nemcsak teljesen elszigetelte magát a Néppártban, de befolyásuk a nullával vált egyenlővé. Ezzel kapcsolatban Weber úgy nyilatkozott sajtótájékoztatóján: "az Európai Néppárt közös értékeken alapszik azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kell kinéznie egy modern társadalomnak", az pedig a Fideszen múlik, tisztázzák-e magukat.

Az Azonnali kérdésére a politikus elmondta, értékelte, hogy az EP-választási kampányban „a magyar kormány leállította a Néppárt elleni vádaskodást” és „az EU-ellenes kampányát”, de a CEU kérdése még mindig nem tisztázódott.

Arról, hogy a Fidesz maradhat-e a Néppártban, várhatóan azután születik döntés, hogy a három kijelölt néppárti bölcs január végén elkészítik a Fideszről szóló jelentésüket.

 

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.